Brazilia | Preşedinta Dilma Rousseff a fost demisă de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
Brazil's former president, Luiz Inacio Lula da Silva, is sworn in as the new chief of staff for embattled President Dilma Rousseff
BRASILIA, BRAZIL - MARCH 17: Brazil's former president, Luiz Inacio Lula da Silva, is sworn in as the new chief of staff for embattled President Dilma Rousseff on March 17, 2016 in Brasilia, Brazil. His controversial cabinet appointment comes in the wake of a massive corruption scandal and economic recession in Brazil. (Photo by Igo Estrela/Getty Images) *** Local Caption *** Dilma Rousseff

Senatul Braziliei a votat să pună capăt celui de al doilea mandat de preşedinte al Dilmei Rousseff. 61 de parlamentari au constituit majoritatea care a decis demiterea şefei statului, suspendată pentru acuzaţii de corupţie. 20 de senatori au votat pentru rămânerea ei în funcţie. Dilma Rousseff nu va mai putea ocupa o funcţie publică în următorii 8 ani.

Brazil's former president, Luiz Inacio Lula da Silva, is sworn in as the new chief of staff for embattled President Dilma Rousseff
Foto: Gulliver/GettyImages

Dilma Rousseff a denunțat luni „o lovitură de stat”, declarându-se victima unui proces „nedrept și arbitrar”, în cadrul pledoariei rostite în fața Senatului, scrie Agerpres.

„Am venit pentru a vă privi în ochi, domnilor senatori, și a vă spune că nu am comis niciun delict de responsabilitate, nu am comis infracțiunile pentru care sunt sunt judecată nedrept și acuzată arbitrar”, a declarat președinta Braziliei.

Dilma Roussef a reamintit că ea a fost aleasă de 54 de milioane de brazilieni.

„Suntem la un pas de o gravă ruptură instituțională, de concretizarea unei autentice lovituri de stat”, a spus ea în fața senatorilor.

„Votați împotriva destituirii, votați pentru democrație!”, şi-a încheiat Dilma Rousseff pledoaria de 30 de minute.

Lideră a Partidului Muncitorilor, Dilma Rousseff, în vârstă de 68 de ani, este bănuită că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi "cosmetizat" în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un "delict de responsabilitate", prevăzut în Constituție. În replică, Dilma Rousseff a susținut că toți predecesorii ei au recurs la această practică.

Până la organizarea alegerilor prezidenţiale, funcţia de şef al statului îi revine lui Michel Temer, care, în calitate de vicepreședinte, a preluat interimatul încă de când Rousseff a fost suspendată, pe 12 mai.

În acelaşi timp, Dilma Rousseff a anunţat că va contesta la Curtea Supremă a Braziliei decizia de demitere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri