Budapesta denunţă vandalizarea „îngrozitoare” a unui monument unguresc în Ucraina

Data publicării:
podul-elisabeta-din-budapesta 85

Biroul a reacţionat, într-un comunicat, în urma unor informaţii potrivit cărora persoane necunoscute au dat foc, în noaptea de luni spre marţi, unui memorial dedicat cuceririi ungare a bazinului carpatic în 895.

În contextul în care Ucraina depune eforturi să depăşească o criză şi să promoveze democratizarea, unele persoane se folosesc de această situaţie extrem de periculoasă pentru a intensifica tensiuni prin vandalizarea memorialului, afirmă Biroul în comunicat.

„Ungaria a susţinut în mod repetat democratizarea Ucrainei şi susţine semnarea unui acord de asociere cu UE cât mai rapid posibil”, afirmă Biroul, care adaugă că este de neînţeles faptul că extremişti ucraineni încearcă să submineze bunele relaţii dintre cele două ţări prin asemenea acţiuni.

Ungaria aşteaptă de la conducătorii noilor autorităţi ucrainene ale forţelor de ordine să depună un efort pentru garantarea drepturilor constituţionale ale etnicilor maghiari, stoparea provocărilor care incită la tensiuni etnice şi găsirea autorilor faptei „fără întârziere”, se mai arată în comunicat.

Adjunctul preşedintelui Alianţei Culturale Ungare Transcarpatia Laszlo Brenzovics a declarat pentru MTI că, potrivit unor imagini surprinse de camere de securitate, două persoane mascate s-au urcat pe monument luni, la ora locală 21.00, au turnat un lichid inflamabil pe acesta şi i-au dat foc.

Ministerul ungar de Externe a condamnat marţi, într-un comunicat, vandalizarea monumentului, care „poate să tulbure coexistenţa paşnică a locuitorilor multiculturali din Transcarpatia”.

Ministerul s-a declarat „îngrozit” când a aflat despre incendierea provocată cu intenţie, în contextul în care în Ungaria avea loc o sărbătoare naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri