BUSINESS CLUB. Aer de vânzare

Data publicării:
aer

Chinezii iau o gura de oxigen, dar costă. 25 de dolari pentru o sticlă de 7 litri de aer din munţii stâncoşi ai Canadei. Pentru aceştia bani, clienţii beneficiază de circa 150 de guri de aer proaspăt. Şi oricât de bizară ar fi afacerea, în China există o piaţa uriaşă pentru aşa ceva. Canadienii de la Vitality Air au trimis acolo 500 de sticle de aer şi s-au vândut ca pâinea caldă în doar câteva zile. Alte patru mii de recipiente sunt pe drum spre China şi majoritatea sunt deja rezervate.

Afacerea a pornit dintr-o glumă, le-a povestit fondatorul ziariştilor de la The Telegraph. Colegul său a umplut cu aer o pungă de plastic şi a vândut-o pe eBay cu 50 de cenţi. A vândut o a doua şi a obţinut pe ea 160 de dolari. După ce şi-au dat seamă că există cerere pentru aşa ceva, au început să producă sticlele de aer, iar acum le vând în America, în Orientul Mijlociu şi în India.

Însă, de departe, piaţa cu cel mai mare potenţial e China. Codul roşu de poluare a devenit la ordinea zilei acolo, iar situaţia e atât de gravă încât săptămâna trecută la Beijing s-au închis toate şcolile pentru a ţine copiii în casă. Sticlele de aer curat sunt cumpărate tocmai de rezidenţii marilor oraşe, însă nu oricine şi le permite. Aerul nu numai că e vândut ca marfă, dar e o marfă de lux.

Sticlele sunt de cele mai multe ori cumpărate de femeile înstărite. Acestea le iau pentru familie sau le oferă cadou prietenilor. Şi cluburile de lux au început să-şi facă stocuri de sticle de aer. Cererea e mare, atât de mare încât compania canadiana se întreabă serios cum va reuşi să ţină pasul cu nevoile clienţilor fiindcă, spun fondatorii, aerul e ambalat manual. Şi dacă producţia e mai mică decât cererea, nu e nicio speranţă că va scădea preţul.

Să faci profit din aer însă nu e o premieră pentru China. În urmă cu doi ani, un cunoscut om de afaceri de acolo a scos la vânzare cutii de aer din zone mai puţin industrializate ale Chinei pentru 50 de cenţi fiecare. Poluarea e responsabilă pentru 3 milioane de morţi premature in fiecare an, arată unele studii, iar altele merg mult mai sus, la 7 milioane. Însă chiar dacă amploarea fenomenului e greu de înţeles, China e clar cea mai afectată. Problema aerului toxic îmbibă inclusiv cultura locală. Anul trecut un artist din beijing a vândut un borcan de aer din Franţa cu aproape 900 de dolari. Iar protestele pe tema poluării sunt tot mai dese şi mai agresive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri