BUSINESS CLUB. Avionul militar F-35, mai slab decât F-16 în confruntările aeriene

Data publicării:
f-35

Dezvoltat acum mai bine de 40 de ani, F-16 rămâne unul dintre cele mai bune avioane militare multirol. Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre F-35, care are multe funcţii interesante, dar care are cel mai mare defect posibil: face faţă cu greu unei bătălii directe.

La începutul acestui an, forţele aeriene au simulat o astfel de bătălie. Conform scenariului, un F-35 încerca să doboare un F-16. Însă nu a reuşit. Cu toate că avea sub aripi două rezervoare suplimentare de combustibil, F-16 s-a dovedit mult mai agil decât F-35, arată raportul oficial al simulării obţinut de jurnalistul militar David Axe.

În raport, unul dintre piloţii de teste spune despre F-35 că „în loc ca adversarul să fie prins pe nepregătite controlând rapid partea din faţă a avionului pentru a obţine avantaj, mişcarea vârfului a fost înceată, ceea ce i-a permis adversarului să îşi schimbe direcţia înaintea loviturii”.

Testul confirmă informaţiile mai vechi conform cărora F-35 are o manevrabilitate limitată. Este un bun bombardier, dar nu este un bun avion de vânătoare. Din cauza lipsei de agilitate, riscă să fie doborât de avioane mult mai vechi şi mult mai ieftine.

Întreg programul de dezvoltare, întreţinere şi achiziţie de avioane F-35 va ajunge pe termen lung la o factură totală de 1.000 de miliarde de dolari. Chiar şi casca piloţilor are un preţ uriaş. Costă 600.000 de dolari bucata. Le permite piloţilor să privească prin fuselaj cu ajutorul unor senzori moderni. Dar este prea mare şi nu le permite piloţilor să îşi întoarcă privirea, arată raportul exerciţiului din ianuarie.

Luna aceasta, F-35 va ajunge, în sfârşit, în dotarea Pentagonului. Primele avioane vor fi folosite de corpul puşcaşilor marini. La anul vor ajunge şi în dotarea de bază a forţelor aeriene americane, iar în 2018 vor fi cumpărate şi de marina militară. În acelaşi timp, vor fi vândute şi clienţilor externi. Prioritate au forţele armate din Marea Britanie, dar cu timpul avionul va putea fi cumpărat şi de ceilalţi aliaţi ai Statelor Unite care îşi permit să dea 100 de milioane de pe un F-35. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri