Business Club. Barack Obama propune o taxă de 10 dolari pe barilul de petrol

Data publicării:
petrol getty-1

O taxă de 10 dolari pe barilul de petrol care să finanţeze proiectele de transport ecologic e măsura pe care Casa Albă o propune pentru bugetul anului următor. Acciza ar fi plătită direct de companiile petroliere, care însă sunt puternic afectate de scăderea cotaţiilor de la 135 de dolari, la 35 de dolari în ultimii doi ani. Criticii măsurii spun că momentul e foarte prost ales şi că ar exacerba situaţia muncitorilor din industria petrolieră. Pe de altă parte, preşedinţia crede că e timpul ca America să facă pasul de la combustibili fosili, la energii verzi.

Acciza de 10 dolari va merge către dezvoltarea tehnologiilor şi infrastructurilor capabile să reducă dependenţa de petrol. Din ce s-ar colecta, 20 de miliarde de dolari ar merge către noi sisteme de transport, care să reducă traficul rutier, precum liniile feroviare de mare viteza. Alte 10 miliarde ar merge către sistemele de transport locale, care ar diminua traficul şi respectiv poluarea, ale căror efecte sunt considerate ca fiind taxe ascunse, fie că e vorba de timpul şi carburantul pierdut în blocaje rutiere, fie că e vorba de complicaţiile de sănătate ce decurg din emisiile crescute şi costurile aferente acestora.

Alte două miliarde de dolari ar fi investiţi anual în dezvoltarea tehnologiilor de transport mai puţin poluante şi sunt vizate maşinile autonome sau cu emisii reduse.

Prin aceasta acciză, Casa Albă vrea să urmeze linia acordului de mediu semnat anul trecut la Paris, dar succesul ei în practica e pus la îndoială de Republicani. În tabăra lor, răspunsul a fost că planul e absurd. Nu numai că e o idee proastă, dar e o idee periculoasă. Ar lovi un sector mare al economiei într-un moment în care e deja jos şi la final, taxa va fi transmisă consumatorului. Din buzunarul său ar fi plătite proiecte care nu s-au dovedit încă eficiente şi rentabile din punct de vedere economic.

Din păcate pentru Obama, planul său devine maculatură dacă nu trece de Congres, iar Congresul e dominat de republicani. Casa Albă a mai făcut presiuni în trecut şi pentru renunţarea la deducerile fiscale oferite companiilor petroliere, dar propunerile au fost complet ignorate. De aici curge însă ping-pongul declaraţiilor în care democraţii spun că republicanii s-au aşezat confortabil în braţele giganţilor petrolieri, iar republicanii spun că democraţii ar trebui să prioritizeze economia în locul populismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri