BUSINESS CLUB. Preşedinţii și premierii cu cele mai mari salarii din lume

Data publicării:
obama cu putin cu mimici - whitehouse

Cu un salariu lunar de 31.300 de euro pe lună, Barack Obama este cel mai bine remunerat preşedinte din lume. Comparativ cu premierul din Singapore, însă, se poate spune că Barack Obama e chiar prost plătit. Lee Hsien Loong primeşte 1,3 milioane de euro pe an, adică aproape 110.000 de euro pe lună. Practic, salariul său este mai mare decât sumele primite împreună de Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron, Francois Hollande plus salariile liderilor din Japonia şi Italia. Paradoxal, la suma exorbitantă s-a ajuns după ce premierul şi-a redus propriul salariu cu peste 30%, ca urmare a presiunilor electoratului.

Şi Vladimir Putin şi-a redus recent salariul prin decret prezidenţial, dar numai cu 10%, şi asta după ce l-a triplat în vara anului trecut. Cu un salariu anual de 128.000 de euro pe an, Vladimir Putin e pe locul al optulea în clasamentul celor mai bine plătiţi preşedinţi din lume. Deşi, potrivit estimărilor, economia Rusiei va intra în recesiune în acest an.

Klaus Iohannis, cu un salariu de 6.500 de lei, adică 1.400 de euro pe lună, câştigă de peste şapte ori mai puţin decât preşedintele Rusiei.

Dar Vladimir Putin nu este singura surpriză din clasamentul celor mai bine plătiţi preşedinţi și premieri din lume, prezentat de jurnaliştii de la CNN. Dacă premierul Canadei şi cancelarul german Angela Merkel ocupă locurile al doilea şi al treilea, pe locul al patrulea apare preşedintele Africii de Sud, cu un salariu de 210.000 de euro pe an. Jacob Zuma e mai bine plătit decât preşedintele Franţei sau decât premierul Italiei şi câştigă de şase ori mai mult decât preşedintele Chinei.

Pe poziţia a cincea se află premierul britanic David Cameron, cu un salariu puţin peste 200.000 de euro pe an. Lunar, acesta primeşte aproape 17.000 de euro, în vreme ce Francois Hollande primeşte cu aproximativ 2.000 de euro mai puţin.

Preşedintele francez a ajuns la un salariu de nici 15.000 de euro pe lună după ce a decis să-şi reducă salariul cu o treime, imediat după preluarea mandatului, în 2012. Dacă nu ar fi luat această decizie, Francois Hollande ar fi fost mai bine plătit decât toţi preşedinţii din lume, cu excepţia lui Barack Obama.

Preşedintele chinez a făcut exact invers. Şi-a oferit o creştere salarială de 60%. Însă, cu un salariu de nici 1.700 de euro pe lună, e pe ultimul loc în top 12 cei mai bine plătiţi preşedinţi, fiind depăşit chiar şi de liderii din India sau Brazilia.

Ţările cu cei mai bine plătiţi şefi de stat:

1. SUA: 376.000 euro/an

2. Canada: 260.000 euro/an

3. Germania: 216.000 euro/an

4. Africa de Sud: 210.000 euro/an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri