BUSINESS CLUB Samsung îşi reorganizează afacerile pentru a fi lăsate moştenire

Data publicării:
samsung FB

Samsung generează un sfert din PIB-ul Coreei de Sud şi e cel mai mare producător de telefoane din întreaga lume. În ciuda nivelului la care face afaceri, e condus pe un tipar de-a dreptul patriarhal. Deşi sunt mulţi acţionari care investesc în Samsung, controlul asupra grupului se transmite din tată în fiu. Acum, grupul e lăsat moştenire pentru a treia oară.

Lee Jae-yong, fiul actualului preşedinte, urcă pe o poziţie de forţă în grup după ce două dintre cele mai mari companii ale Samsung vor fuziona. Printr-un schimb de acţiuni de peste opt miliarde de dolari, Cheil Industries, operatorul de parcuri tematice, se uneşte cu C&T Samsung Corp, braţul cu operaţiuni în piaţa construcţiilor.

Efectul e că Lee Jae-yong, fiul preşedintelui Samsung, va deveni cel mai mare acţionar din compania nou formată, dar influenţa sa va merge mult mai departe de atât. În entitatea combinată, familia Lee va avea o participaţie directă de peste 30%. Indirect, cu tot cu firmele afiliate Samsung, dinastia va controla aproape 40%. Scopul însă e obţinerea unei poziţii dominante în întregul grup şi în mod special asupra bijuteriei coroanei - Samsung Electronics.

În urma fuziunii, o bucată de peste 4% din producătorul de electronice va intra indirect sub controlul lui Lee Jae-yong, prin intermediul companiei C&T, însă operatorul de parcuri Cheil avea şi el o mare bucată din Samsung Life Insurance care, la rândul său, deţine o altă bucată de 7% din Samsung Electronics.

Practic, prin participaţii indirecte, este urmărit un control cât mai mare la Samsung Electronics. În aceste încrengături stă secretul influenţei celor din dinastia Lee. Structura acţionariatului seamănă mai degrabă cu un bol de spaghetti. Cu ajutorul participaţiilor încrucişate la cele 74 de companii din grup, familia reuşeşte să adune maximul de control posibil. Prin participaţiile indirecte, dinastia Lee controleză aproape o treime din Samsung Electronics, fiind astfel grupul cu cea mai mare greutate la masa acţionarilor.

Acum, afacerile sunt reorganizate pentru a ajunge la moştenitorul grupului. Companiile pregătite pentru fuziune au pus cărămizi la fundaţia gigantului de astăzi. Grupul îşi are originile în Samsung C&T care, în urmă cu 70 - 80 de ani, exporta peşte într-o perioadă de sărăcie extremă în Coreea de Sud. Şi cealaltă companie, Cheil Industries, e considerată unul dintre primele succese ale Samsung. S-a ridicat într-un moment în care ţara abia îşi revenea de pe urma războiului dintre cele două Corei, în anii '50.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri