California, pradă incendiilor. Mii de oameni sunt evacuați

Data publicării:
incendiu california - GettyImages - 23 iulie 2015

După cinci zile de operaţiuni de amploare ale pompierilor, incendiile par scăpate de sub control. Flăcările înalte de câţiva metri se răspândesc cu mare viteză şi se îndreaptă spre casele localnicilor.

Un singur incendiu a devastat peste 9.000 de hectare la nord de San Francisco. În total, în California, au fost înregistrate alte 23 de focare. O mie de localnici au fost evacuaţi din calea flăcărilor, iar alţi 5.000 de oameni au fost sfătuiţi de autorităţi să îşi părăsească locuinţele.

„Ne-au recomandat să evacuăm zona. Mulţi dintre prietenii mei din Lower Lake şi Morgan Road au fost deja evacuaţi, aşadar suntem în aşteptare”, spune un locuitor din zona afectată.

Ron Oatman, purtătorul de cuvânt al pompierilor, îi avertizează pe localnici: „Ar trebui să fiţi pregătiţi să evacuaţi. Să nu fiţi surprinşi dacă primiţi un telefon sau dacă vi se va bate la uşă”.

9.000 de pompieri îndură arşiţa şi se luptă cu flăcările zi şi noapte. Guvernatorul Californiei a decretat stare de urgenţă, a mobilizat Garda Naţională şi a cerut ajutoare din afara statului.

Flăcările au izbucnit miercuri şi s-au răspândit rapid, din cauza vântului puternic şi a temperaturilor ridicate. Furtunile cu tunete şi fulgere de acum câteva zile n-au ajutat nici ele - n-au făcut decât să răspândească flăcările pe suprafeţe şi mai mari.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri