Caritate cu arma în mână

Data publicării:
militari americani afganistan GettyImages-481295289

Ajutoarele americane de 9,7 milioane de dolari primite de România anul trecut au fost folosite pentru echiparea şi instruirea militarilor. De altfel, Armata este singura instituţie din România care a primit în ultimii ani finanţare de la Departamentul american de Stat.

Ajutoarele sunt însă în scădere. În 2013 se ridicau la 13 milioane de dolari, anul acesta vor fi doar șapte milioane de dolari. Bulgaria a primit sume asemănătoare cu România în ultimii doi ani. Cu diferenţa că vecinii de la sud de Dunăre au primit câteva sute de mii de dolari şi pentru combaterea terorismului după ce, în 2012, staţiunea bulgărească Burgas a fost scena unui atentat sinucigaş.

Victimele erau turişti din Israel, ţara care este cel mai mare beneficiar al ajutoarelor americane. A primit anul trecut peste trei miliarde de dolari din cele 35 de miliarde alocate de de SUA pentru toţi aliaţii săi. La fel ca în cazul României, toţi banii primiţi de Israel au ajuns la armată.

Pe locul doi în topul beneficiarilor, cu un miliard şi jumătate de dolari, este Egiptul, o ţară în care ajutoarele americane deja au devenit o tradiţie. După războiul de Yom Kipur din 1973 şi acordurile de la Camp David din 1979, Statele Unite au decis să îi ofere Egiptului bani şi armament în schimbul păcii cu Israelul. Ajutoarele au continuat până în ziua de azi indiferent de cine a fost la conducere în Egipt.

Totuşi, Statele Unite nu au finanţat doar armatele aliaţilor. De fapt, din cele 35 de miliarde de dolari, cei mai mulţi bani au ajuns în dezvoltarea unor proiecte de sănătate. Abia apoi au venit ajutoarele militare, care au fost mai mari decât ajutoarele pentru dezvoltare economică.

În total, 140 de ţări au primit ajutoare mai mici sau mai mari din partea Statelor Unite. Pe listă apar şi nume surprinzătoare, cum ar fi China, care în ultimii ani a avut o relaţie complicată cu America, dar care a beneficiat de ajutoare pentru dezvoltarea sistemului de sănătate.

Şi, uneori, donaţiile la nivel înalt pe care le fac americanii nu sunt foarte eficiente. Poate cel mai bun exemplu este cel al Afganistanului, care numai anul trecut a primit un miliard de dolari pentru dezvoltare economică şi întărirea armatei. Chiar şi aşa, rămâne o ţară vulnerabilă în faţa grupărilor teroriste. Acesta este şi motivul pentru care Statele Unite au decis să amâne pentru moment retragerea trupelor de acolo. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri