Cauzele busculadei de la Shanghai rămân în continuare necunoscute

Data publicării:
busculada shanghai - getty

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Tragedia s-a declanşat cu mai puţin de o jumătate de oră înainte de trecerea în Noul An, când dintr-o clădire de pe faleza Shanghai-ului au fost aruncate bancnote. Sau cel puţin aşa au crezut cei care s-au repezit să le culeagă.

Biletul avea culoarea verde. Nu i-am dat multă atenţie la început, dar, după aceea am ridicat-o. I-am spus prietenei că este o bancnotă. Ea mi-a spus că nu este posibil, pentru că are un cod de bare pe ea”, a povestit un martor ocular.

Disperaţi să adune aşa-zişii bani, oamenii au început să se împingă şi chiar s-au luat la bătaie.

Este inuman. Oamenii din faţa noastră erau căzuţi la pământ, iar alţi oameni călcau pe ei. Nu era o urgenţă precum un atac terorist când trebuie să fugi pentru a-ţi salva viaţa. Am fost atât de aproape de moarte seara trecută. Suntem îngroziţi”, a povestit tânăra.

Oamenii care voiau doar să admire artificiile pe faleza din Shanghai s-au trezit la un pas de moarte.

„Îmi amintesc că stăteam pe o treaptă şi apoi am leşinat. Când m-am trezit, eram întinsă pe pământ. Am fost salvată de alţii”, a relatat o femeie aflată la spital.

În mulţime s-au găsit şi oameni care şi-au ajutat semenii să scape cu viaţă din busculadă.

Lângă mine era o femeie care m-a ajutat tot timpul. Mi-a spus să nu cad şi mă îndemna să rezist în picioare. Cred că aş fi fost mort acum dacă mă prăbuşeam”, a povestit un tânăr.

Poliţia din Shanghai a deschis o anchetă ca să dea de urma celor care au aruncat bancnotele false.

Poliția din Shanghai spune că busculada nu s-a produs din cauza aruncării unor bilete verzi

Poliția din Shanghai a exclus, însă, joi, ipoteza că busculada produsă în noaptea de Anul Nou – soldată cu 36 de morți și 47 de răniți – a fost generată de goana după niște bilete verzi, asemănătoare dolarilor.

Poliția din Shanghai a confirmat că au fost zeci de bilete aruncate timp de un minut, în jurul orei 23:47, dar aceasta s-a întâmplat DUPĂ ce busculada avusese deja loc. Unii oameni s-au repezit să prindă biletele, dar NU asta a cauzat busculada, susține poliția, care prezintă ca dovadă imagini de pe o cameră de supraveghere. Busculada s-ar fi produs cu circa zece minute mai înainte, în jurul orei 23:35.

Biletele, care aveau tipărit în centru „M18”, au fost aruncate de la o fereastră de la etajul al treilea al unei clădiri din apropiere de Bund. Înscrisul s-ar referi la un bar din clădirea respectivă.

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Între timp, oamenii continuă să se adune la locul unde s-a produs tragedia pentru a aduce flori și a comemora victimele.

Majoritatea celor care au murit sunt tineri de până în 30 de ani, mare parte dintre ei femei.

Promenada Bund, care se întinde de-a lungul falezei vestice a râului Huangpu din Shanghai, este o destinație populară pentru celebrările din noaptea de Revelion. Are o arhitectură istorică, iar zgârie-norii de pe malul râului permit obținerea unor efecte fascinante prin proiecțiile de lumină din noaptea de Revelion. După busculadă, autoritățile au anulat serbările, iar malul râului a rămas în întuneric.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri