Ce conține acordul americano-rus cu privire la Siria

Data publicării:
International Syria Support Group Meets In Munich

Un armistiţiu între regimul sirian şi rebeli a intrat în vigoare luni seara, în pofida faptului că forţele opoziţiei nu au aprobat acest acord negociat de Statele Unite şi Rusia, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale acestei înţelegeri, scrie News.ro.

International Syria Support Group Meets In Munich
Foto: Guliver/GettyImages

Acordul vizează să oprească confruntările armate dintre trupele regimului şi nenumăratele grupări rebele. El exclude principalele două grupări jihadiste din Siria - organizaţia Statul Islamic şi Frontul Fateh al-Sham, fosta aripă siriană a Al-Qaida, cunoscută sub numele de Frontul Al-Nusra.

Acordul - care urmează să conducă la o cooperare militară împotriva jihadiştilor, potrivit declaraţiilor şefului diplomaţiei americane John Kerry şi omologului său rus Serghei Lavrov - prevede, între altele:

  • un armistiţiu iniţial de 48 de ore, care a început luni la ora locală 19:00 (şi ora României). Dacă va fi respectat, ar putea să fie prelungit cu încă 48 de ore.
  • un îndemn către ambele părţi „la încetarea tuturor atacurilor, inclusiv a bombardamentelor aeriene” şi la evitarea „oricărei tentative de a avansa teritorial în detrimentul celeilalte părţi”, potrivit lui Kerry.
  • regimul sirian să se abţină de la efectuarea unor „misiuni aeriene de luptă în orice zonă în care se află opoziţia şi asupra căreia s-au pus de acord”, potrivit şefului diplomaţiei americane, care nu a identificat aceste regiuni. În mai multe regiuni, rebelii sunt aliaţi cu jihadişti din cadrul Frontului Fateh al-Sham, consideraţi „terorişti” de către Washington şi Moscova.
  • încă de luni, ruşii şi americanii vor face schimb de informaţii „în vederea delimitării teritoriilor aflate sub controlul (Fatah al-Sham) şi grupărilor opoziţiei”.
  • îndeamnă la acordarea „unui acces umanitar fără oprelişti şi durabil în toate regiunile asediate sau în care accesul este dificil, inclusiv în Alep”.
  • o „demilitarizare” a rutei de la Castello, la nord de Alep, cu scopul de a permite intrarea ajutorului. Regimul deţine în prezent controlul asupra acestei foste axe de aprovizionare a părţii rebele a metropolei în care trăiesc aproximativ 250.000 de persoane.
  • în cazul în care armistiţiul este respectat timp de o săptămână, Statele Unite şi Rusia vor crea un centru comun în vederea efectuării unor „atacuri aeriene militare vizând înfrângerea” Statului islamic şi Frontului Fateh al-Sham.
  • atacuri aeriene coordonate vor fi efectuate de avioane ruse şi americane în anumite zone, în timp ce forţele aeriene siriene pot efectua atacuri aeriene în alte zone.
  • punctul precedent poate fi pus în aplicare doar dacă „grupările care fac parte din opoziţia legitimă se distanţează” de jihadişti.
  • la fel ca în cazul unui acord anterior, din februarie, Statele Unite şi Rusia vor evalua încălcările raportate de beligeranţi.
  • după o „perioadă de recul a violenţelor (...), vom facilita o tranziţie politică, singurul mijloc de a ajunge la încetarea de durată a acestui război”, potrivit lui Kerry.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri