Ce face amenințarea terorismului. SUA, Rusia și Iran și-au unit forțele în Irak

Data publicării:
teroristi irak

Iranul, stat cu care Irakul a fost în război, a promis să-și ajute vecinii cu avioane de vânătoare pentru a face faţă ameninţărilor teroriste venite din partea grupării Statul Islamic. Gruparea a cucerit mai multe oraşe şi ameninţă că nu se va opri până nu va pune stăpânire pe capitala Bagdad.

Avioanele iraniene se vor alătura celor cinci aeronave Suhoi Su-25 trimise deja de Rusia la Bagdad, dar şi dronelor americane.

Analiştii internaţionali observă că ameninţarea terorismului determină Statele Unite şi Rusia să-şi unească forţele, cu toate că, de mai multe luni, cele două mari puteri se ceartă în Europa. Se alătură şi Iranul, stat care, până în toamna anului trecut, avea cu SUA relaţii extrem de tensionate.

Statul Islamic vrea să cucerească teritoriile dintre Jakarta și Andaluzia

Rebelii, care au anunţat înfiinţarea unui califat pe teritoriile pe care le controlează în Siria şi în Irak, ameninţă că vor cuceri chiar Roma şi Spania, stat despre care spun că este pământul strămoşilor lor.

Trăim sub steagul islamic şi vom muri pentru el până când vom redobândi teritoriile aflate între Jakarta şi Andaluzia. Şi vă spun vouă: Spania este pământul strămoşilor noştri şi-l vom cuceri cu voia lui Allah”, a declarat un purtător de cuvânt al teroriștilor.

Liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, ameninţă că toţi cei care au comis crime împotriva Islamului vor plăti. „Vă promit că ne vom răzbuna. Va veni o zi când musulmanii vor merge pe stradă simţindu-se puternici şi în siguranţă”, a declarat el într-o înregistrare audio.

Pe lângă ameninţările la adresa Spaniei şi Italiei, liderii islamişti şi-au exprimat intenţiile de a-şi extinde califatul spre Portugalia, dar şi Europa Centrală şi de Est, inclusiv pe teritoriul României şi Peninsulei Crimeea, în jumătate din Africa, Orientul Mijlociu şi părţi întinse din Asia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri