Cea mai mare companie de energie electrică din lume

Data publicării:
bec care palpaie
Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă astăzi în mai multe zone din București și județele Ilfov și Giurgiu. Foto: GettyImages

China va avea cea mai mare companie de energie electrică din lume. S-a dat undă verde fuziunii dintre cea mai mare companie minieră din ţară şi unul dintre cei mai mari producători de electricitate.

Bloomberg calculează că gigantul format în urma acestui mariaj va fi pe locul doi la venituri în lume, dar pe locul întâi la puterea instalată - aproape triplă faţă de cea a italienilor de la Enel.

Cea mai mare parte a energiei pe care o va produce compania - aproape trei sferturi - va veni iniţial din cărbune. Dar pe termen mai lung ideea e ca alipirea să permită reducerea dependenţei de cărbune, un pas fatal companiei miniere dacă rămânea de sine stătătoare.

Aşa arată în practică planul Chinei de a-şi reconfigura economia, însă mutările nu se fac doar pentru a reduce poluarea ci şi pentru a reduce risipa. Fuziunea, care e cumva mulaj pentru altele ce urmează să se facă, va permite ca cele două părţi să-şi folosească la comun infrastructura, activele, să-şi reducă dublajele, numărul de manageri şi-n final să opereze mai eficient.

Dacă nu se ajunge acolo însă, riscurile la care un astfel de mamut poate expune întreaga economie cresc exponenţial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri