Cea mai nouă și mai modernă navă din flota Poliției de Frontieră, misiune în criza refugiaților

Data publicării:
nava stefan cel mare politia de frontiera

Poliţiştii români de frontieră au salvat până acum mii de refugiaţi din apele Mediteranei. Gabriel Cerchez este ofiţer secund şi îşi aminteşte figura fiecărui om care a ajuns pe puntea navei Ştefan cel Mare.

Gabriel Cerchez, ofiţer secund pe nava Ștefan cel Mare: Prima misiune de care îmi aduc aminte, tot timpul, este o misiune în care am luat 250-260 de oameni, au fost salvaţi, printre care a fost şi un copil nou-născut, avea 20 de zile. El se născuse cu 4-5 zile înainte să plece din Egipt.

Nava cu care au plecat ofiţerii gărzii de coastă este cea mai modernă din flota Poliţiei de Frontieră. A fost construită după ultimele standarde în domeniu. Statele Unite folosesc acelaşi tip de vas. La bord există şi spital unde sunt îngrijiţi refugiaţii, slăbiţi după zile întregi în care au plutit în voia sorţii pe Mediterană, fără apă şi mâncare.

Se coase o rană, sau se bandajează, sau se pansează. Sau se poate pune o persoană aici pentru a fi izolată de ceilalţi membrii ai echipajului, în caz că este contaminată”, spune un membru al echipajului.

Poliţiştii de frontieră români ajung peste patru zile pe coasta Italiei şi sunt aşteptaţi cu nerăbadare de colegii lor. Nava Ştefan cel Mare este apreciată pentru radarul militar puternic ce detectează bărcile emigranţilor de la mare distanţă.

Ionuţ Gheorghe, şeful mecanic al navei Ștefan cel Mare: Avem de-a face cu tot felul de situaţii şi trebuie să intervenim în mod rapid şi practic şi să punem siguranţa echipajului şi siguranţa migranţilor. Suntem oameni, şi ei au drepturi.

Potrivit statisticilor, peste 140.000 de imigranţi au ajuns în Italia anul acesta şi 3.700 au murit înecați în Mediterana.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri