Cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace din istorie şi-a primit recompensa

Data publicării:
malala yousafzai 1

La 17 ani, Malala Yousafzai este cea mai tânără laureată din istoria Premiilor Nobel. Povestea ei a făcut înconjurul lumii în urmă cu doi ani, după ce a fost împuşcată de talibani pentru că a militat cu îndârjire pentru dreptul fetelor din Pakistan la educaţie. Tânăra încă mai este amenințată.

De altfel, la Oslo a fost o amplă desfășurare de forțe, încă de acum câteva zile, din motive de securitate. Orașul a fost dominat de poliție, armată și gărzi de securitate, care au blocat străzi, au pus garduri de metal, în timp ce elicopterele au survolat clădirea unde avea loc ceremonia. Cu toate acestea, a existat un mic incident de securitate. În timp ce Malala își primea premiul, un tânăr a ajuns pentru scurt timp pe scenă, dar a fost repede imobilizat de pază. Anterior acestui moment, același tânăr dăduse mâna cu Malala în hotelul unde era cazată și îi spusese cât de mult o admiră.

Un premiu-simbol

Unul dintre ei e din Pakistan, iar celălalt, din India. Unul e musulman, iar celălalt, hindus. Amândoi sunt simbolul a ceea ce are nevoie lumea - unitate, înţelegere între naţiuni, lucru despre care vorbea Alfred Nobel. 

Purtând amândoi haine tradiţionale, Malala şi Satyarthi au fost recompensaţi unul pentru lupta pentru drepturile copilului, în special ale fetelor, la educaţie, celălalt pentru lupta împotriva muncii copiilor în uzine şi ateliere, în care sunt reduşi la scalvie.

„Cel mai bun lucru care s-a întâmplat este că o tânără pakistaneză şi-a întâlnit tatăl indian, iar un tată indian şi-a întâlnit fiica pakistaneză”, a declarat Kailash Satyarthi, laureat al premiului Nobel pentru pace.

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, un simbol al luptei pentru educaţia fetelor, s-a angajat să lupte până la şcolarizarea tuturor copiilor. „Nu sunt o voce singulară, vorbesc în numele celor 66 de milioane de fete care sunt lipsite de educaţie”, a spus Malala Yousafzai în discursul de la înmânarea premiului.

„Voi continua această luptă până când voi vedea toţi copiii la şcoală", a declarat Malala Yousafzai.

Colaureatul Kailash Satyarthi, cofondatorul Bachpan Bachao Andolan (Mişcarea pentru salvarea copilăriei), o asociaţie care afirmă că a salvat aproximativ 80.000 de copii din uzine şi ateliere, a susţinut o pledoarie vibrantă în favoarea drepturilor copilului.

„Refuz să accept că lumea este prea săracă (pentru a şcolariza copiii), în condiţiile în care doar (echivalentul) unei săptămâni de cheltuieli militare la nivel mondial ar fi suficient pentru a ne trimite toţi copiii la şcoală", a declarat acest inginer care a fost, la rândul său, vizat de violenţe în mai multe rânduri.

La cei 17 ai săi, Malala este cea mai tânără laureată a acestui premiu şi a 16-a femeie care primeşte această distincţie. Ea a devenit cunoscută în lumea întreagă în urmă cu doi ani, când a fost împuşcată de talibani fiindcă se încăpăţâna să spună că şi fetele din Pakistan au dreptul la educaţie. A scăpat cu viaţă şi de atunci trăieşte în Marea Britanie, iar anul trecut a fost nominalizată prima oară la Premiul Nobel pentru Pace. Nu l-a câştigat atunci, dar a fost distinsă cu premiul Saharov pentru libertatea de gândire. Recent, adolescenta de 17 ani a declarat că îşi doreşte să ajungă premier al Pakistanului şi o are ca model pe Benazir Bhutto, fost lider al guvernului de la Islamabad. Aceasta deşi Bhutto a avut un destin tragic - a fost asasinată în 2007, în timpul unui miting electoral.

În pofida vârstei tinere, Malala Yousafzai are deja o viaţă plină. Invitată la Casa Albă, Palatul Buckingham sau la tribuna ONU, ea a primit deja multe recompense şi şi-a publicat o autobiografie.

Despre celălalt laureat, indianul Kailash Satyarthi, s-a scris mai puţin, dar munca lui a salvat zeci de mii de copii abuzaţi sau supuşi la munci grele. Organizaţia pe care o conduce i-a ajutat apoi să se integreze în societate şi să aibă parte de o educaţie adecvată. În vârstă de 60 de ani, el a dat dovadă de curaj, conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor. Comitetul Nobel a subliniat că „toate manifestaţiile conduse de Satyarthi s-au desfăşurat fără violenţă, în tradiţia lui Gandhi". În afara Premiului Nobel, el a primit mai multe premii internaţionale în ţări precum Statele Unite, Germania şi Spania.

Însă dincolo de toate acestea, acordarea Premiului Nobel pentru Pace unei pakistaneze şi unui indian este un semnal puternic dat de Comitetul Nobel, în contextul în care în ultima perioadă cele două puteri nucleare din sudul Asiei au fost de mai multe ori în pragul războiului.

Premiul a fost înmânat de președintele Comitetului norvegian pentru Nobel, în prezența regelui Harald al V-lea al Norvegiei.

Celelalte premii Nobel au fost înmânate în Suedia

Trei ore mai târziu, o ceremonie asemănătoare a avut loc în capitala Suediei, unde au fost decernate celelalte cinci premii Nobel - pentru literatură, economie, fizică, chimie şi medicină. Ele au fost acordate de regele Carl Gustaf al XVI-lea al Suediei, iar pentru români a fost o ceremonie cu o semnificaţie aparte. Aceasta fiindcă printre laureaţii din acest an este şi un cercetător german născut în România - Stefan Hell, care a câştigat Nobelul pentru chimie, după ce în urmă cu cinci ani, o altă germancă născută în România, scriitoarea Herta Muller, câştiga Nobelul pentru literatură.

Ceremonia oficială se desfășoară anual pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel. El a creat aceste distincţii, fiindcă a dorit să fie recunoscute cele mai benefice progrese pentru umanitate.

Premiul Nobel pentru Pace constă dintr-o diplomă, o medalie și un cec în valoare de aproape 900.000 de euro. În acest an, 278 de persoane şi organizaţii s-au regăsit pe lista nominalizărilor. Este un record în domeniu, iar de pe listă nu au lipsit nume precum Edward Snowden, Papa Francisc şi publicaţia rusă Novaia Gazeta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri