CEDO a condamnat Polonia pentru "complicitate" în aplicarea programului CIA de închisori secrete

Data publicării:
CEDO site-2

 

Varşovia a fost condamnată pentru rolul său în actele de tortură la care au fost supuşi, pe teritoriul său între 2002 şi 2003, un palestinian şi un saudit, înainte de a fi transferaţi la baza americană de la Guantanamo, unde sunt deţinuţi şi în prezent.

"Polonia a cooperat la pregătirea şi punerea în aplicare a operaţiunilor de predare, detenţie secretă şi interogare desfăşurate de CIA pe teritoriul său şi trebuie să fi ştiut că, permiţând CIA să deţină astfel de persoane pe teritoriul său, le supune riscului unor tratamente contrare convenţiei" europene pentru drepturile omului, au tranşat judecătorii europeni în unanimitate.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocaţii lui Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 43 de ani, şi de Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 49 de ani. Aceştia au pledat că autorităţile de la Varşovia, "în deplină cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat", au autorizat CIA să îi deţină în secret timp de mai multe luni în perioada 2002-2003 în Polonia, unde clienţii lor au fost torturaţi, în special prin tehnica "simulării înecului".

CEDO a ordonat Poloniei să plătească 100.000 de euro fiecăruia dintre cei doi reclamanţi, ca despăgubiri morale.

Această hotărâre nu este definitivă: autorităţile de la Varşovia au la dispoziţie trei luni pentru a cere o nouă examinare a dosarului în faţa Marii Camere a CEDO, ceea ce Curtea nu este obligată să le acorde, totuşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri