Cei mai puternici oameni ai planetei, omagiu pentru regele Abdullah

Data publicării:
charles-cameron-abdullah

La Riad va ajunge marţi şi preşedintele american Barack Obama. În mod surprinzător, România va fi reprezentată doar la nivel de ministru de Externe, nu de şef de stat sau de guvern, cum au făcut alte ţări europene.

Ore în şir, pe aeroportul din Riad s-au succedat zeci de aeronave oficiale. Regii Marocului, Spaniei şi Olandei, prinţii moştenitori ai Norvegiei şi Danemarcei, au fost urmaţi de preşedintele Franţei Francois Hollande, de premierul Ungariei, Viktor Orban, premierul Dmitri Medvedev al Rusiei şi tot aşa. La lăsarea întunericului au ajuns prinţul Charles şi premierul David Cameron. Toţi vor participa la ceremonii speciale în onoarea defunctului rege Abdullah şi vor avea şansa să îl întâlnească pe noul suveran saudit.

Exact acest lucru va face marţi şi cel mai puternic om al planetei. Preşedintele american Barack Obama şi regele Salman vor discuta despre alianţa politică şi militară dintre Washington şi Riyadh.

Anthony Cordesman, Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale: Au fost discuţii faţă de politica adoptată în privinţa Siriei, încă sunt. Vor mai fi discuţii despre diferenţele tactice în privinţa Irakului. Elementul cheie este că nu există totuşi un motiv serios pentru care să se schimbe parteneriatul dintre SUA şi Arabia Saudită, şi cu siguranţă o eventuală schimbare nu va fi dictată doar de succesiunea la tron.

Nici nu e de mirare. Cea mai mare putere militară a lumii şi cel mai mare producător şi exportator de petrol din lume au interese comune în zona Golfului Persic, inclusiv în privinţa Iranului.

Anthony Cordesman, Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale: Statele Unite au realizat un dispozitiv militar important pentru a contracara Iranul. Am deplasat mai multe distrugătoare de rachete în Golful Persic. Avem acolo noi tipuri de nave, inclusiv cele antimină, tot felul de alte forţe militare, în cadrul parteneriatului cu Arabia Saudită şi celelalte monarhii din Golful Persic. Acest parteneriat, această relaţie specială nu se va schimba, cel puţin în viitorul apropiat.

Pentru a linişti temerile Occidentului privind eventuale schimbări, noul rege Salman a declarat imediat după urcarea pe tron că va urma politica predecesorului său.

Citiți și: Reformatorul Arabiei Saudite a lăsat în urmă o avere de 18 miliarde de dolari și o economie înfloritoare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri