Cel mai puternic uragan din istorie a lovit Mexicul

Data publicării:
uraganul patricia - GettyImages-493926010

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

ACTUALIZARE 2:30 „Ochiul uraganului a atins pământul la Emiliano Zapata”, în statul Jalisco, din vest, în apropierea unui important port, Manzanillo, a anunțat la televiziune directorul comisiei naționale pentru hidrologie.

Autoritățile analizează acum forța rafalelor uraganului. Cu câteva ore mai înainte, acestea atinseseră viteza record de 325 de km/h, dar apoi slăbiseră la 305 km/h.

În statul Jalisco se află populara stațiune Puerto Vallarta, dar și Guadalajara, al doilea oraș ca mărime al țării. 

Autoritățile au evacuat în jur de 15.000 de turiști mexicani și străini din Puerto Vallarta.

Pe de altă parte, guvernul a avertizat că cenușă și alte materiale provenind de la vulcanul Colima, situat la 210 km de Puerto Vallarta, s-ar putea combina cu imensele cantități de apă, dând naștere așa-numitului „ciment lichid” - torente de noroi care ar putea înghiți satele din apropiere. 

Patricia este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în emisfera vestică, iar Organizația Mondială de Meteorologie l-a comparat cu taifunul Haiyan din 2013, care a ucis mii de oameni în Philipine și a măturat aproape totul în cale, distrugând orașul Tacloban în proporție de 90 la sută. 

Totuși, cea mai puternică furtună înregistrată vreodată a fost ciclonul Tip, care a lovit Japonia în 1979.


Autoritățile mexicane au dispus evacuarea locuitorilor, închiderea porturilor și școlilor și au cerut turiștilor să-și anuleze călătoria în zonă, în condițiile în care uraganul urmează să atingă coasta mexicană a Pacificului vineri seara târziu (ora locală - sâmbătă dimineață, ora României), în statul Jalisco, din vestul țării.

„Este un uragan devastator, cel mai mare înregistrat vreodată, de aceea trebuie să luăm măsuri de precauție extreme", a declarat ministrul mexican de interne, Angel Osorio Chong.

Meteorologii estimează că uraganul va atinge coasta mexicană într-un punct situat între importantul port Manzanillo și orașul turistic Puerto Vallarta, care ar putea fi lovite cu toată forța. Toate magazinele au fost închise în Puerto Vallarta, iar proprietarii au sigilat ferestrele.

Potrivit Centrului de supraveghere a uraganelor din Miami, este vorba de cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic și nord-estul Pacificului.

La ora 15.00 GMT (18.00, ora României), Patricia se afla la 200 de kilometri sud-vest de Manzanillo și se deplasa spre nord-vest cu viteza de 17 kilometri pe oră, cu vânt suflând cu o viteză de 325 de kilometri pe oră și rafale de până la 400 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor. Furtuna ar putea aduce precipitații ce ar putea atinge 510 litri pe metrul pătrat în statele mexicane Jalisco, Colima, Michoacan și Guerrero, ceea ce ar putea genera alunecări de teren.

„Modificări în intensitate sunt încă posibile astăzi, dar este de așteptat ca Patricia să rămână extrem de periculos, de categoria 5”, au spus experții într-un comunicat publicat la ora 12.00 GMT (15:00, ora României), citat de AFP.

Cele mai puternice uragane din ultima jumătate de secol

Agenția germană de presă DPA publică o listă cu cele mai puternice uragane din ultimii 50 de ani măsurate după vitezele susținute ale vânturilor pe parcursul unui minut:

- 305 km/h: Camille, în 1969, în Golful Mexic

- 305 km/h: Allen, în 1980, pe coasta statului american Texas

- 295 km/h: Wilma, în anul 2005, în Caraibe

- 295 km/h: Gilbert, în 1988, în Caraibe

- 285 km/h: Rita, în anul 2005, în Golful Mexic

- 285 km/h: Mitch, în 1998, în America Centrală

- 280 km/h: Dean, în 2007, pe coasta mexicană a Oceanului Atlantic

- 280 km/h: Felix, în 2007, în Caraibe

- 280 km/h: Katrina, în 2005, pe coasta americană a Golfului Mexic

- 280 km/h: Andrew, în 1992, pe coasta de sud a Statelor Unite

- 280 km/h: David, in 1979, din Haiti până în statul american Florida

- 280 km/h: Anita, în 1977, în Golful Mexic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri