Cel mai sângeros atac armat din SUA. Suspectul, interogat de FBI de două ori în ultimii trei ani 

Data publicării:
florida

 

ACTUALIZARE 23:00  Treizeci şi nouă dintre cele 50 de victime au fost ucise în clubul de noapte gay Pulse, iar alte 11 au murit în spitale. 

Autorităţile americane l-au identificat oficial pe atacatorul din Orlando. Este vorba de un cetăţean american cu numele de Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, din New York. Potrivit FBI, el a fost deja interogat de agenţii federali, de două ori în ultimii trei ani pentru posibile legături teroriste. Nu au existat însă niciodată îndeajuns de multe dovezi pentru ca Omar Mateen să fie reţinut. 

Prima dată a fost investigat de FBI în 2013, din cauza unor afirmații pe care le făcuse despre propaganda islamică radicală. Investigația a început după ce Omar Mateen ar fi făcut aceste afirmații pe un ton ofensiv în fața colegilor săi. A fost interogat de două ori, dar ancheta a fost închisă, pentru că FBI nu a putut confirma că are legături cu islamismul radical. 

Apoi FBI-ul l-a interogat din nou în 2014, după ce a aflat că s-ar putea să aibă o legătură cu Moner Abusalha, atacator sinucigaș american, dar din nou ancheta a fost închisă, pentru că FBI a stabilit că „a fost vorba despre un contact minim și nu a constituit o relație substanțială”. 

Suspectul avea permis pentru deținere de arme și lucrase ca agent de pază.

ACTUALIZARE 21:45 Organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul pe agenția de știri folosită în mod obișnuit de ISIS pentru a-și face publice anunțurile, informează Reuters. 

A sunat la 911

ACTUALIZARE 21:30 Surse din cardul forțelor de ordine au declarat pentru NBC News că bărbatul care a deschis focul la clubul gay din Orlando a sunat la 911 cu câteva momente înainte de atac și a declarat că îi jură credință liderului ISIS.

Tot mai multe informații transmise de presa americană indică faptul că Omar Mateen ar fi fost un adept al propagandei ISIS, iar în momentul apelului la 911 ar fi făcut referire și la frații Tsarnaev, cei care au comis atentatul de la maratonul din Boston în 2013.

Oficial, anchetatorii încearcă să determine dacă ceea ce l-a motivat pe Mateen să comită atacul de la clubul de noapte Puls este radicalizarea, în condițiile în care familia sa consideră că a fost împins spre crimă de ura sa pentru comunitatea homosexuală.

Mărturia fostei soții: era violent și instabil psihic

Potrivit Washington Post, Omar Mateen ar fi fost vizat în 2014 de o investigație a FBI, dar nu se știe încă exact despre ce a fost vorba.

Fosta soție l-ar fi identificat pe Omar Mateen în această fotografie publicată pe My Space:

Ea a declarat că suspectul era violent și instabil psihic și că o bătea în mod repetat.

Ea a povestit, sub acoperirea anonimatului, că l-a cunoscut pe Omar Mateen pe internet în urmă cu opt ani și a decis să se mute în Florida și să se căsătorească cu el. La început, căsătoria mergea normal, dar apoi el a început să fie violent. „Nu era o persoană stabilă”, susține fosta soție. „Mă bătea. Abia venea acasă și începea să mă bată pentru că rufele nu se terminaseră de spălat sau lucruri de genul acesta”, a povestit ea. Căsătoria nu a durat decât câteva luni.

Fosta soție a mai spus că Omar Mateen nu era o persoană foarte religioasă și că era obsedat să meargă la sală. Ea a confirmat că suspectul deținea o armă de mână de calibru mic și că a lucrat ca gardian la o unitate pentru delincvenți minori. 

Barack Obama: Act terorist

ACTUALIZARE 21:00 Președintele Barack Obama a anunțat, la 12 ore de la comiterea masacrului, că autoritățile investighează atacul ca fiind unul de natură teroristă.

Liderul de la Casa Albă a precizat că este o zi dureroasă mai ales pentru americanii din comunitatea LGBT, ţintiţi de atac.

„Astăzi a avut loc cel mai sângeros atac din istoria Statelor Unite. A fost un act de teroare şi un act de ură, iar ca americani suntem uniţi în durere, în indignare şi în hotărârea de a ne apăra ţara. FBI-ul investighează acest caz drept un act de terorism. Este o zi dureroasă mai ales pentru toţi prietenii noştri, concetăţenii noştri care sunt homosexuali, bisexuali sau transsexuali. Atacatorul a luat ca ţintă un club de noapte unde oamenii s-au adunat ca să fie împreună cu prietenii lor, să danseze, să cânte şi să trăiască. Locul în care au fost atacaţi este mai mult decât un club de noapte, este un loc de solidaritate”, a spus liderul de la Casa Albă.

O reacție promptă a sosit și de la Papa Francisc, care s-a declarat îngrozit de „nebunia ucigaşă” care a avut loc în Orlando. La rândul ei, regina Elizabeta a Marii Britanii împreună cu Prinţul Philip s-au declarat pe contul oficial de Twitter „şocaţi de evenimentele din Orlando. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru toţi cei care au fost afectaţi de ele”, au mai spus ei.

ACTUALIZARE 18:45 Potrivit presei, autorul atacului, Omar Seddique Mateen, avea licență pentru port de arme.

Primele fotografii cu suspectul

Site-ul TMZ.com a publicat fotografii cu suspectul de pe conturi de Facebook și myspace atribuite acestuia, în care Omar Seddique Mateen apare îmbrăcat în tricouri cu emblema Departamentului de Poliție din New York (NYPD). NYPD a precizat însă pentru TMZ că bărbatul nu are nimic a face cu poliția din New York, iar tricourile respective și le putea cumpăra de la orice magazin.

ACTUALIZARE 18:30 Din cauza numelui suspectului, Omar Seddique Mateen, imediat pe buzele tuturor a apărut întrebarea dacă are legătură cu fundamentalismul islamic, însă tatăl lui a declarat pentru NBC News că s-ar putea să fi fost vorba de o motivație pur homofobă. Suspectul ar fi fost enervat de faptul că, recent, ar fi văzut doi bărbați sărutându-se în fața lui. 

Ce spune tatăl său

Omar Seddique Mateen era căsătorit și avea un băiețel de trei ani.

„Eram în centru, în Miami, iar oamenii cântau. Și a văzut doi bărbați sărutându-se în fața soției și copilului și s-a enervat foarte tare”, a declarat Mir Seddique, tatăl suspectului ucis de poliție. „Se sărutau și se pipăiau și el a spus: Uită-te la ăștia! Fac asta în fața soției și copilului meu! Apoi am mers la baie și acolo am dat iar peste cei doi care se sărutau”, a povestit bărbatul. Tatăl lui Mateen a spus că își cere scuze pentru incident și a dat asigurări că familia nu știa ce pune la cale. „Suntem la fel de șocați ca întreaga țară”, a spus Mir Seddique. „Nu are nimic a face cu religia”, a adăugat el. 

Omar Seddique Mateen s-a născut la New York. Părinții lui sunt afgani. Potrivit tatălui, bărbatul a urmat cursurile Indian River State College și a fost angajat ca agent de securitate. Mai mult, potrivit tatălui, Mateen ar fi făcut studii de drept penal. Locuia în Port St. Lucie, o localitate aflată la mai puțin de două ore sud de Orlando. 

Cel mai sângeros atac armat din istoria SUA
ACTUALIZARE 17:25 Atacul s-a soldat cu 50 de morți și 53 de răniți, potrivit unui nou bilanț al poliției. Anunțul tulburător a venit la opt ore de la încheierea atacului. Inițial se anunțaseră 20 de morți. Este cel mai sângeros atac armat din istoria modernă a SUA. Primarul orașului a declarat starea de urgență.

Autorul atacului se numește Omar Mateen, are 29 de ani și este din Port St.Lucie.

După ce a deschis focul, bărbatul a luat ostatice zeci de persoane într-un club de noapte, Puls, frecventat de homosexuali. În local se aflau circa 230 de oameni. Era în jurul orei locale 2:00, iar poliția a intervenit și a dat asaltul trei ore mai târziu. Apelul la 911 a fost dat de persoane care se ascunseseră la baie. Martorii oculari au spus că în interiorul clubului s-ar fi auzit cel puțin 40 de împușcături.

Poliția a folosit mai întâi un mecanism exploziv, pentru a distrage atenția suspectului, după care a intrat în club cu ajutorul unui vehicul.

În urma schimbului de focuri cu trupele SWAT, suspectul a fost ucis. Anunțul a fost făcut în jurul orei 6.00. Bărbatul avea asupra lui o armă de asalt, o armă de mână și ceva care părea a fi „un dispozitiv exploziv”. Au fost două serii de schimburi de focuri, iar în asalt au fost implicați nouă agenți.

Poliția a întreprins ulterior operațiuni de căutare a unor eventuale mecanisme explozive.

În timpul asaltului poliției, circa 30 de persoane au fost salvate.

Ancheta este condusă acum de FBI, iar autoritățile au spus că cel mai probabil e vorba de un act izolat de terorism intern, deși suspectul ar fi avut simpatii islamiste. Forțele de ordine nu au însă informații că ar putea avea loc și alte atacuri în Florida sau în alte zone ale țării.

Terorism intern

Actualizare 14:20. Poliția din orașul Orlando a susținut o conferință de presă. Ofițerii nu au dat date exacte, însă au precizat că „mai mulți oameni au murit în clubul Pulse” și că cel puțin 42 de persoane au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit unor informații date de poliție, ar fi vorba de „aproximativ 20 de morți”.

De asemenea, polițiștii au intrat în foc deschis cu atacatorul, iar acest lucru a dus la o luare de ostatici. „Am schimbat câteva focuri de armă, iar suspectul a murit”, au precizat forțele de ordine.

Oamenii au legii au mai dezvăluit că atacatorul avea asupra lui „un dispozitiv suspect”.

Considerăm acest eveniment un act de terorism intern”, au precizat polițiștii. Bărbatul ar fi avut simpatii islamiste, iar atacul ar fi fost bine pregătit și organizat.

Incidentul intervine la o zi după ce tot la Orlando cântăreața cu origini românești Christina Grimmie a fost împușcată mortal după un concert de un individ care apoi s-a sinucis. Poliția nu a stabilit încă mobilul crimei și nici nu a făcut vreo legătură între cele două acte violente.


Actualizare 13:00. Au fost momente tensionate într-un club din oraşul american Orlando, unde un bărbat înarmat a rănit cel puţin 40 de persoane şi a fost ucis. Potrivit presei americane, era un local frecventat de homosexuali.

Atacatorul a deschis focul la scurt timp după ce a intrat în club, moment în care cei prezenţi au fugit în toate direcţiile.

Bărbatul s-a baricadat apoi în interior şi a luat ostatici mai mulţi oameni. La un moment dat, unii martori spuneau că el are asupra sa şi o bombă, lucru neconfirmat de poliţie. De altfel, în afara zecilor de echipaje de poliţie, la faţa locului a ajuns şi o echipă de genişti.

Informaţiile continuă să fie, însă, contradictorii, pentru că unii martori susţin că atacul a fost comis de cel puţin doi bărbaţi, informaţie neconfirmată, de asemenea, de poliţişti. 


 Primele informații

20 de persoane ar fi fost împușcate, iar atacatorul s-ar fi baricadat în clădire și ar fi luat mai mulți ostatici, relatează un jurnalist local citat de BBC.

Cei care au scăpat din club au mai spus că atacatorul ar avea asupra sa și o bombă.

Pe pagina de Facebook a clubului, unul pentru homosexuali, a fost postat imediat un mesaj: „Ieșiți toți afară și nu vă opriți din fugă”.

În câteva clipuri încărcate pe rețele de socializare se văd câteva persoane care primesc îngrijiri medicale și se mai aud împușcături.

Deocamdată nu sunt informații oficiale date de autorități.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri