Cel puțin 12 migranți, printre care 8 copii, au murit într-un nou naufragiu în Marea Egee

Data publicării:
Conditii refugiati insula Lesbos Gulliver GettyImages octombrie 2015 1 1

 

FOTO: Gulliver/GettyImages

Sunt cinci băieți și trei fete printre victime, a precizat, pentru AFP, un responsabil al biroului de presă al pazei de coastă grecești. 20 de oameni erau dați dispăruți, potrivit mărturiei unuia dintre supraviețuitori.

Ambarcațiunea cu migranți a naufragiat în largul coastei nordice a insulei Samos, apropiată de coasta vestică a Turciei, poartă de intrare în Europa pentru sute de mii de migranți, de la începutul anului trecut. 

Miercuri, un naufragiu în largul insulei Kos, tot în Marea Egee, s-a soldat cu moartea a doi copii, în timp ce vinerea trecută 45 de migranți au murit în urma naufragierii navei în care se aflau în largul insulei Kalolimnos. 

În pofida condițiilor grele de iarnă și restricțiilor impuse de unele țări europene, care au restabilit controale la frontiere pentru a împiedica fluxul migranților, refugiații au continuat să se îndrepte spre Europa în cursul lunii ianuarie, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). 

În total, numărul celor sosiți în Europa de la 1 ianuarie, după ce au traversat Marea Mediteraneană, se ridică la 40.240, dintre care majoritatea covârșitoare, mai exact 84%, sunt originari din țări situate în zone de conflict, subliniază la rândul său Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU (UNHCR). De asemenea, 200 de oameni au murit sau au fost dați dispăruți, potrivit aceleiași surse. 

La presiunile UE, Grecia își continuă eforturile pentru a stăvili afluxul de migranți. Cu toate acestea, un raport publicat miercuri de Comisia Europeană dezvăluie că Atena „și-a neglijat în mod serios obligațiile” în ceea ce privește gestionarea frontierelor și i-a impus să ia măsuri drastice în următoarele trei luni.

În caz contrar, controalele la frontierele naționale pe care această țară le are cu spațiul Schengen ar putea fi restabilite pentru doi ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri