Cele mai periculoase organizaţii teroriste

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto---1

Cea mai cunoscută grupare teroristă la nivel mondial este al-Qaida. Are celule active în peste o sută de ţări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Cele mai active sunt însă, evident, cele din Yemen, Arabia Saudită, Afganistan, Pakistan, Algeria, Siria şi Filipine.

În prezent, conducerea al-Qaida este asigurată de Ayman al-Zawahiri, succesorul mult mai celebrului Osama bin Laden, eliminat în mai 2011 de un comando al armatei americane.

Dispune de un buget de 125 de milioane de dolari, strâns doar din răscumpărările plătite de guvernele europene în schimbul eliberării ostaticilor.

Al-Qaida nu mai este însă de ceva vreme cea mai influentă organizaţie teroristă. Începând din vara anului trecut, întreaga lume a luat act de atrocităţile comise de organizaţia Stat Islamic.

Rând pe rând, teritorii numeroase din Irak şi Siria cad aproape fără nicio împotrivire în mâinile jihadiştilor. Scopul declarat al jihadiştilor - să preia controlul asupra tuturor musulmanilor din regiunea Levant, adică asupra Iordaniei, Israelului, Teritoriilor Palestiniene, Libanului, Ciprului şi asupra unei regiuni din sudul Turciei.

Este, în prezent, cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, cu un buget de peste două miliarde şi jumătate de euro.

Nu la fel de influentă, dar la fel de atroce este gruparea Boko Haram, care luptă pentru a da jos guvernul din Nigeria şi înfiinţarea unui stat islamic în Africa sahariană, care ar trebui să cuprindă Nigeria, Niger, Camerun şi Ciad.

Gruparea islamistă comite aproape zilnic crime şi răpiri în nord-estul Nigeriei, într-o campanie de violenţe care a intrat deja în cel de-al şaselea an.

Boko Haram a fost implicată în 10.000 de morţi violente anul trecut, potrivit institutului american Foreign Relations. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri