Centrele pentru refugiați provoacă nemulțumiri

Data publicării:
centru refugiati reporter digi24

Inspectoratul General pentru Imigrări administrează şase centre de primire a refugiaţilor la Timişoara, Şomcuța Mare, Rădăuţi, Galaţi, Giurgiu şi Bucureşti, cu o capacitate totală de aproape 1.000 de locuri. De şase ori mai puţin decât cota impusă de Uniunea Europeană. Aşa că Ministerul de Interne a luat măsuri.

Am prevăzut preluarea a încă trei sedii și demararea lucrărilor pentru reabilitarea, amenajarea și dotarea lor, la Câmpulung Muscel, Tășnad și Bumbești-Jiu”, declara ministrul de interne, Petre Tobă, la audierile din Parlament din 13 decembrie.

În Bumbeşti-Jiu, județul Gorj, refugiaţii ar urma să fie găzduiţi în fosta şcoală a Inspectoratului de Jandarmi.

Carla Tănasie, reporter Digi24: „În cele trei clădiri ale Jandarmeriei pot fi cazate peste 300 de persoane. Această locaţie se află undeva în centrul oraşului Bumbeşti-Jiu, lângă o şcoală şi un liceu”.

Dacă ar fi fost să mă întrebe cineva pe mine, evident că aş fi avut o altă poziţie, autorităţile locale şi judeţene nu au fost consultate, dar nu ştiu dacă mai e de discutat, acum decizia este certă, este luată”, comentează Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti-Jiu.

Fără să explice concret la ce se referă, oamenii din Bumbeşti-Jiu nu cred că e o idee bună ca imigranţii să ajungă în oraşul lor, pentru că aici există o fabrică de armament.

O mare problemă în privinţa faptului că există această unitate economică ce produce muniţie, nu este secret, știe toată lumea şi poate deveni o vulnerabilitate”, spune un localnic.

„De unde - nu putem noi  - să ştim că printre sirienii care vin pot fi şi terorişti şi vom avea o serie de surprize”, arată un altul.

Reporter: Deci vă e teamă?

Interlocutor: Ne e teamă.

La Câmpulung, în Argeș, un cămin care aparţine Jandarmeriei a fost transferat la Inspectoratul General pentru Imigrări şi va deveni centru de primire pentru refugiaţi. Şi aici, autorităţile locale şi localnicii sunt nemulţumiţi.

Nu are ce căuta un centru de refigiați la noi. Câmpulungul are probleme pe care trebuie să le rezolve singuri, nu au ce căuta în centrul țării, ci la granițe”, spune Bogdan David, viceprimarul oraşului Câmpulung.

„Asta ne mai trebuia nouă acum, să vină aici! Ce să facă? Nu sunt împotrivă, dar nu au ce să facă… Nu știu cum s-au gândit guvernanții tocmai la Câmpulung”, spune un localnic.

Un al treilea centru de primire a refugiaţilor va fi în localitatea Tăşnad, din Satu-Mare, într-o fostă cazarmă de jandarmi.

Dacă România va respecta cota stabilită de Uniunea Europeană, va primi 38 de milioane de euro, adică 6.000 de euro pentru fiecare din cei 6.300 de refugiaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri