Ceremonii în Turcia, la un secol de la bătălia de la Gallipoli

Data publicării:
gallipoli

Această impresionantă ceremonie a fost organizată în Turcia cu ocazia unui secol de la sângeroasa bătălie de la Gallipoli. În trecut duşmani, astăzi aliaţi, reprezentanţii Turciei şi cei ai Commonwealth-ului şi-au adus împreună omagiile pentru cei 130 şi una de mii de morţi.

Înainte de începerea ceremoniilor, Prinţul Charles şi Prinţul Harry s-au întâlnit cu urmaşii combatanţilor.

„Trebuie să ne aducem aminte de eroismul şi umanismul celor care au luptat de ambele părţi, care au fost nevoiţi să-şi lase în urmă familiile din oraşe, sate şi ferme din toată lumea pentru a veni aici şi a face faţă ororilor pe care le-au avut de înfruntat şi, într-un număr îngrozitor de mare de cazuri, să nu-i mai vadă niciodată pe cei dragi”, a spus Prințul Charles.

În semn de reconciliere şi de omagiu adus trupelor aliate, preşedintele turc Recep Erdogan a participat la intonarea imnului britanic alături de Prinţul Charles şi Prinţul Harry.

Urmaşii soldaţilor de atunci încă îşi aduc aminte de poveştile spuse de bunici şi străbunici.

„Bunicul meu a fost în cea de-a doua brigadă australiană. La fel, unul dintre fraţii lui, precum şi un alt frate care a fost mitralior. Bunicul meu a reuşit să revină în Australia, dar nu şi cei doi fraţi ai lui”, a spus un bărbat.

Şi aproape 90.000 de turci şi-au pierdut viaţa în campania prin care statele Commonwealth-ului voiau să ocupe fostul Constantinopol. După un atac naval eşuat, aliaţii au început debarcarea, în speranţa că vor putea cuceri Peninsula Gallipoli de pe uscat. Rămăşiţele Imperiului Otoman au opus, însă, o rezistenţă îndârjită. 45.000 soldați din trupele aliate și-au pierdut viaţa atunci, înainte ca acestea să se retragă, la 8 luni de la începerea ostilităţilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri