Cetățeni care s-ar fi alăturat ISIS trecând prin România, trimiși în judecată în Israel

Data publicării:
israelieni isis

Au călătorit în România în 2015 sub pretextul că sunt în concediu, dar de aici au trecut în Turcia și apoi în Siria, până au ajuns la gruparea Statul Islamic. Când s-au săturat de Statul Islamic, au vrut să se întoarcă acasă, dar pentru asta și-au drogat uneori fiica cea mică, pentru a nu-i da de gol.

israelieni isis

Doi arabi israelieni, soț și soție, care s-ar fi alăturat grupării Stat Islamic împreună cu cei trei copii minori ai familiei, au fost trimiși în judecată, joi, în Israel, transmite Agerpres, care citează presa locală.

Potrivit rechizitoriului, Wissam Zbeidat, în vârstă de 41 de ani, și soția sa, Sabrine Zbeidat, de 31 de ani, au călătorit în Turcia, cu ocazia unui concediu în România, în 2015. Din Turcia, ei au trecut clandestin granița în Siria, unde luptătorii Stat Islamic le-au luat pașapoartele, apoi i-au dus în Irak, la Mosul.

Wissam Zbeidat a fost antrenat militar și pregătit ideologic, apoi a luptat împotriva armatei irakiene și a fost rănit. Ulterior, familia Zbeidat a încercat să abandoneze gruparea islamistă și a primit ajutorul rudelor pentru a plăti călăuze care să-i scoată din Irak. După 10 încercări de a trece în Turcia, uneori drogându-și fiica cea mai mică pentru a nu-i da de gol cu plânsete, familia a ajuns în cele din urmă pe teritoriul turc, unde soții au fost arestați, a dezvăluit serviciul israelian de securitate Shin Beth.

În septembrie, soții Zbeidat și copiii lor au fost trimiși în Israel, unde au fost de asemenea arestați sub acuzațiile de contacte cu un agent străin, apartenență la o organizație ilegală, apartenență la un grup terorist, sprijinire a unui grup ilegal și pregătire militară ilegală.

Gruparea Stat Islamic nu se bucură de prea mare sprijin în Israel, dar circa 50 de cetățeni israelieni au călătorit în Siria sau Irak pentru a se alătura mișcării jihadiste, apreciază Shin Beth, potrivit surselor citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri