China a creat un rival pentru Banca Mondială

Data publicării:
banca mondiala getty

Noua Bancă de Dezvoltare este cel de-al doilea proiect financiar al autorităţilor de la Beijing pus în aplicare după înfiinţarea Băncii Asiatice de Investiţii şi Infrastructură. Potrivit specialiştilor, noua bancă va finanţa planurile de infrastructură şi dezvoltare provenite din principalele economii emergente, China, Rusia, India, Brazilia şi Africa de Sud.

Vom coopera şi colabora cu toţi cei implicaţi în procesul de dezvoltare. Obiectivul nostru nu este de a înfrunta orice sistem existent, ci de a îmbunătăţi şi completa sistemul în stilul nostru”, a declarat Kundapur Vaman Kamath, preşedintele Noii Bănci de Dezvoltare.

Ca bancă multilaterală de dezvoltare, iniţiată şi înfiinţată de către pieţele emergente, Noua Bancă de Dezvoltare se va concentra mai mult pe necesităţile ţărilor dezvoltate, va respecta situaţia lor naţională şi va reprezenta mai bine ideile ţărilor în curs de dezvoltare”, a spus Lou Jiwei, ministrul chinez de Finanţe.

Noua Bancă de Dezvoltare are un capital de 50 de miliarde de dolari, care va fi extins până la 100 de miliarde de dolari în următorii ani. China are cea mai mare contribuţie, de 41 de miliarde şi 39% din acţiuni, iar Brazilia, India şi Rusia plătesc fiecare câte 18 miliarde de dolari, în timp ce cota Africii de Sud este de 5 miliarde de dolari. Primele împrumuturi din partea băncii vor fi acordate în aprilie anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri