China, gata să ia locul SUA în comerțul internațional

Data publicării:
2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit
Gulliver/GettyImages

Barack Obama a avut ultima întâlnire în calitate de preşedinte al SUA cu omologul său chinez Xi Jinping, în Peru, la summitul Asia-Pacific. Cei doi au discutat despre ce se va întâmpla începând cu anul următor, după ce Donald Trump se va instala la Casa Albă. China s-a arătat dispusă să-şi deschidă şi mai mult economia, iar liderul de la Beijing a dat de înţeles că ţara sa poate ocupa fără probleme locul lăsat liber de Statele Unite pe arena internaţională, în cazul în care miliardarul republican îşi va respecta promisiunile şi va promova protecţionismul economic, ceea ce înseamnă că importurile vor fi limitate drastic.

În ultimii trei ani şi jumătate, ne-am întâlnit de nouă ori. Aceasta va fi ultima mea întâlnire în calitate de preşedinte cu preşedintele Xi, aşa că profit de ocazie pentru a sublinia ceea ce am făcut împreună pentru a construi un set de relații bilaterale mai durabil şi mai productiv. Relaţia dintre ţările noastre are consecinţe pentru restul lumii”, a arătat Barack Obama.

Relaţia dintre China şi Statele Unite, tensionată pe alocuri, dar stabilă, are toate şansele să fie dată complet peste cap după ce Donald Trump va veni la Casa Albă.

Ne întâlnim la un moment de cotitură în relaţia China - Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, președintele Chinei, Xi Jinping.

Donald Trump a acuzat Beijingul că a furat locuri de muncă de la americani şi că îşi manipulează moneda pentru a ajuta exporturile. În plus, Parteneriatul Trans-Pacific - cel mai ambiţios acord comercial propus vreodată de Statele Unite şi unul dintre obiectivele administraţiei Obama, ce include 12 ţări din zona Asia-Pacific, dar nu şi China -, este ca şi eşuat. Barack Obama a anunţat deja că nu va încerca să treacă documentul prin Congres până la finalul mandatului său, tocmai pentru că va fi urmat în funcție de Donald Trump, care nu susţine liberul-schimb.

China are deja pregătit un tratat asemănător, dar care nu include deocamdată ţări americane, în eventualitatea în care noua administraţie americană va alege să închidă SUA în fața comerţului internațional.

China este gata să dea un impuls nou cooperării economice regionale şi creşterii economice în regiunea Asia-Pacific”, a asigurat liderul chinez.

Totuşi, unii semnatari ai Parteneriatului Trans-Pacific spun că este prea devreme pentru a trage concluzii despre Donald Trump, deoarece chiar şi Barack Obama era sceptic în legătură cu acest tratat atunci când a fost ales.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri