Cinci bănci europene, date în judecată pentru că au transferat bani în Iran pentru finanţarea terorismului

Data publicării:
dolari

De fapt familiile respective, 85 la număr, se consideră afectate pentru că banii transferaţi în Iran ar fi fost folosiţi pentru finanţarea atacurilor teroriste din Irak. E un fel de lovitură indirectă. Au depus plângere la New York împotriva Credit Suisse, Barclays, HSBC, Standard Chartered şi RBS.

Sumele pe care le-ar fi obţinut Iranul s-ar ridica în total la mai multe miliarde de dolari. Acţiunea intervine în condiţiile în care Occidentul negociază cu Iranul un acord cu privire la programul nuclear, iar data limită este 24 noiembrie.

Plângerea este similară cu procesul intentat instituţiei financiare iordaniene Arab Bank de aproximativ 300 de americani, victime sau apropiaţi ai victimelor celor aproximativ 20 de atentate teroriste comise în perioada 2001-2004 în Israel, Gaza şi Cisiordania.

În septembrie, Arab Bank a fost găsită vinovată de o instanţă din Brooklyn pentru finanţarea indirectă a organizaţiilor islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic. Banca a cerut organizarea unui nou proces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri