Cine este și ce proprietăți are prințul care a pierdut 1,2 miliarde de dolari în două zile

Data actualizării: Data publicării:
al-waleed bin talal - GettyImages-crop

Prințul Al-Waleed bin Talal din Arabia Saudită, considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a fost arestat sâmbătă alături de alți prinți și oficiali saudiți, din ordinul prințului moștenitor Mohammad bin Salman. Ca urmare, în numai 48 de ore, și-a văzut averea scăzând cu 1,2 miliarde de dolari.

Prince Charles Re Opens The Newly Restored Savoy Hotel
Foto: Guliver/Getty Images

Al-Waleed bin Talal este membru al familiei regale saudite, e nepotul lui Ibn Saud, primul rege saudit, deci e rudă cu prințul moștenitor care a ordonat arestarea lui. Este acuzat de spălare de bani, mită și extorcarea unor oficiali, dar în spatele acestor aparente eforturi anticorupție ar putea sta o strategie de consolidare a puterii din partea prințului moștenitor Mohammad bin Salman.

Analiștii susțin că informația arestării lui Al-Waleed a îngrijorat piața bursieră, acțiunile s-au devalorizat, de unde și pierderile uriașe suferite.

Nu este însă de mirare, date fiind numeroasele participații pe care le deține. Supranumit și „Warren Buffett al arabilor”, Alwaleed șoca după atentatele din 11 septembrie 2001 când i-a oferit un cec de 10 milioane de dolari primarului de atunci al New Yorkului, Rudy Giuliani, în ciuda împotrivirii celor de acasă. Într-o declarație transmisă după ce a făcut donația, prințul spunea: „În vremuri ca acestea, trebuie să îndreptăm unele dintre problemele care au dus la un asemenea atac criminal. Cred că guvernul Statelor Unite ar trebui să-și reexamineze politicile din Orientul Mijlociu și să adopte o atitudine mai echilibrată în privința cauzei palestiniene”. Ca urmare a acestei declarații, primarul Giuliani i-a returnat cecul. „Problema a fost că am vorbit despre poziția lor din conflict (din Orientul Mijlociu - n.r.) și lor nu le-a plăcut, pentru că sunt sub presiunea evreilor și se tem de ei”, declara ulterior omul de afaceri pentru o revistă saudită.

FILE PHOTO New York City Mayor Rudolph Giuliani Tours Ground Zero
Primarul Rudolph Giuliani și prințul Alwaleed (al doilea din dreapta) la o lună de la atentatele din New York FOTO: Guliver/GettyImages

În 2008, revista Time l-a inclus pe lista sa anuală cu cei mai influenți oameni din lume.

Este fondatorul, directorul executiv și proprietarul a 95 la sută din acțiunile companiei Kingdom Holding, un fond care are investiții în servicii financiare, turism, mass-media, showbiz, retail, agricultură, petrochimie, aviație, tehnologie și real-estate. Compania avea în 2013 o valoare de piață de peste 18 miliarde de dolari.

Al-Waleed este totodată cel mai mare acționar individual la Citigroup, este al doilea acționar, ca putere de vot, la 21st Century Fox și deține hotelul Four Seasons George V și parțial hotelul Plaza din Paris. Are 91 la sută din Rotana Video și Audio Visual Company; 90 la sută din acțiuni la Lebanese Broadcasting Corporation; 17 la sută din News Corporation; 16 la sută din Citigroup, 17 la sută din Al-Nahar și 25 la sută la Ad-Diyar, două ziare din Liban. 

În clasamentul din noiembrie 2017 al celor mai bogați oameni din lume, revista Forbes îl plasa pe Al-Waleed pe locul 45, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari.

În 2009, când s-a făcut pentru prima dată o listă a celor mai bogați saudiți, Al-Waleed se afla în fruntea ei, cu o avere estimată la 16,3 miliarde de dolari.

Anul trecut, prințul a anunțat își va dona averea, la un moment dat, către acțiuni de caritate destinate să ducă la o mai bună înțelegere interculturală și la emanciparea femeilor. 

Proprietăți

Kingdom_5KR
Kingdom 5KR Foto: wikipedia.org

Al-Waleed deține al 65-lea cel mai mare iaht privat din lume: Kingdom 5KR. Cu o lungime de 86 de metri, iahtul a fost construit în 1979 pentru un dealer de armament, Adnan Khashoggi. În 1983, când iahtul încă îi aparținea lui Khashoggi, a apărut sub denumirea de Flying Saucer (farfuria zburătoare - n.r.) în filmul Never Say Never Again, din seria James Bond. În cele din urmă, iahtul i-a fost vândul lui Donald Trump, care l-a redenumit Trump Princess, iar Al-Waleed a cumpărat ambarcațiunea de lux la sfârșitul anilor 1980, când actualul președinte american avea probleme financiare.

Al-Waleed a dat comandă la un moment dat pentru un nou iaht, New Kingdom 5KR, care va avea o lungime de 173 de metri și al cărui cost a fost estimat la peste 500 de milioane de dolari. Iahtul a fost proiectat de Lindsey Design, la sfârșitul lui 2010, dar de atunci nu s-a mai aflat nimic despre el.

Prințul deține și câteva avioane aflate în uz privat: un Boeing 747, un Airbus 321 și un Hawker Siddeley 125.  A fost  prima persoană fizică ce a cumpărat un Airbus A380. Urma să intre în posesia avionului în 2013, dar a vândut aeronava înainte de a-i fi livrată.

Prințul are trei palate: două deja existente și un al treilea în construcție.

Principala reședință este Palatul Kingdom, din centrul Riadului, o proprietate de 23.000 de metri pătrați. Potrivit revistei Time, Al-Waleed locuiește aici cu două dintre soțiile sale. Este un palat care are 317 camere, decorat cu 1.500 de tone de marmură italiană, covoare orientale din mătase, robinete placate cu aur și 250 de televizoare. Are patru bucătării - se gătesc mâncăruri arăbești, europene și asiatice - iar o a cincea bucătărie este dedicată exclusiv deserturilor. În aceste bucătării lucrează șefi bucătari care pot hrăni 2.000 de oameni pe oră. Palatul este dotat, de asemenea, cu o piscină sub formă de lagună și un cinema cu 45 de locuri.

Celălalt palat din Riad se numește Kingdom Resort, este de două ori mai mare (46.000 de metri pătrați) și are trei lacuri despărțite de grădini.

Cea de-a treia reședință, aflată încă în construcție, va fi un domeniu uriaș, de 370.000 de metri pătrați - Kingdom Oasis, va avea un lac de 70.000 de metri pătrați și o grădină zoo privată. 

În 2005, Al-Waleed i-a acordat Universității Georgetown a doua cea mai mare donație din istorie, pentru a crea un Centru pentru înțelegere între musulmani și creștini, care a primit numele său. În 2008, prințul a donat încă 16 milioane de lire Universității Edinburgh pentru a fonda un „centru de studiere a islamului în lumea contemporană”. Centrul pentru Studii Islamice de la Universitatea Cambridge poartă, de asemenea, numele său, la fel și programul de studii islamice de la Universitatea Harvard. 

print alwaleed ameerah

De altfel, prințul saudit a fost invitat la nunta prințului William al Marii Britanii, unde a venit împreună cu cea de-a treia sa soție, Ameera al-Taweel (foto), de care însă a divorțat în 2014.

Citiți și:  Se naște un Putin al Arabiei Saudite? Ce spun experții despre „furtuna perfectă” declanșată de prințul Mohammad

VIDEO. Hotelul Ritz-Carlton din Arabia Saudită, transformat peste noapte în închisoare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri