CNN: Top 10 al gafelor comise de unii dintre cei mai puternici oameni ai planetei

Data publicării:
obama cameron GettyImages-523226340

Foto: Gulliver/GettyImages

Cameron a fost primul care a comis o gafă. Vorbind cu suverana, el a spus despre Nigeria și Afganistan că ar fi "fantastic de corupte", ''probabil, cele mai corupte două țări din lume". Aceste comentarii au fost însă surprinse de o cameră indiscretă de luat vederi și au provocat o veritabilă furtună mediatică. Iar purtătorul de cuvânt al președinției nigeriene s-a declarat "stânjenit" de afirmațiile premierului englez.

Numai câteva ore mai târziu după acest episod memorabil în istoria relațiilor diplomatice dintre Marea Britanie, Nigeria și Afganistan, regina a fost surprinsă de camerele de filmat în timp ce-i mărturisea unui ofițer superior din poliția metropolitană londoneză că oficialii chinezi s-au purtat "foarte necivilizat" în timpul primei vizite oficiale a președintelui chinez Xi Jinping în Regatul Unit. Declarații care au complicat puțin relațiile Londrei cu una dintre superputerile mondiale.

Este surprinzător că asemenea personalități, aflate mereu în centrul atenției presei, uită una dintre regulile de aur pentru păstrarea unei imagini impecabile și anume că întotdeauna trebuie să se poarte ca și cum în apropiere ar fi reportofoane care înregistrează. Cu toate acestea, lucruri de acest gen se întâmplă, iar CNN a realizat un ''top 10'' al celor mai remarcabile gafe comise influenți oameni politici.

1. Obama și Sarkozy îl bârfesc pe Netanyahu

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și omologul său american, Barack Obama, se aflau la summit-ul G20 din Cannes, Franța, în 3 noiembrie 2011, și au fost auziți făcând unele comentarii despre premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Nu pot să-l sufăr. Este un mincinos", i-a spus Sarkozy lui Obama, conform site-ului francez Arret sur Images. "Tu te-ai săturat de el... eu ce să mai spun? Eu trebuie să vorbesc cu el în fiecare zi", a răspuns, resemnat, liderul de la Casa Albă.

2. Obama referitor la Kanye West

Barack Obama nu are nicio scuză pentru gafa care ocupă primul loc în acest nedorit clasament, susține CNN, întrucât cu doi ani înainte, în 2009, îl catalogase drept ''măgar'' pe superstarul rap Kanye West. Președintele american comenta controversele cu privire la comportamentul rapper-ului la o ediție MTV Video Music Awards, când a urcat pe scenă și i-a stricat momentul cântăreței Taylor Swift.

"Tânăra era o persoană foarte drăguță care primea un premiu. Ce căuta și el acolo? Este un măgar", a comentat Obama în cadrul unui interviu pentru televiziune. Acest fragment nu ar fi trebuit să fie făcut public, dar a apărut mai târziu online. Obama și-a mai îndulcit remarcile la adresa lui Kanye West trei ani mai târziu, în fața unui jurnalist al publicației ''The Atlantic'', când a adăugat că rapper-ul este "talentat".

3. Gordon Brown, comentarii despre alegătorul "bigot"

Campania electorală din 2010 a fostului premier britanic Gordon Brown nu mergea prea bine, dar s-a transformat într-un adevărat dezastru după ce omul politic a avut proasta inspirație de a se opri să vorbească cu o alegătoare din Rochdale, Anglia, cu o săptămână înainte de scrutin. Gillian Duffy, o pensionară în vârstă de 66 de ani, a început prin a-l critica puternic pe Gordon Brown căruia îi explica faptul că, deși a fost o susținătoare a laburiștilor toată viața, a ajuns atunci să-i fie rușine să recunoască ce preferințe politice are. Brown a conversat politicos cu ea în public. S-a urcat apoi în mașină și, fără să-și dea seama că microfonul este încă pornit, a început să se plângă consilierilor. "A fost un dezastru. Nu ar fi trebuit să mă pună în contact cu acea femeie... o femeie cu un caracter ridicol de bigot", a opinat el. Ulterior, și-a cerut scuze în mod public, însă gafa a fost comisă și a reprezentat ultimul ''cui'' bătut în ''sicriul'' său politic la acele alegeri.

4. George W. Bush în dialog cu bunul său prieten și marele său aliat Tony Blair

Predecesorul lui Gordon Brown, Tony Blair, a fost martorul uneia dintre cele mai faimoase gafe comise de fostul președintele american George W. Bush, în timpul summit-ului G8 desfășurat în 2006 în Rusia. Bush, relaxat, l-a întâmpinat pe premierul britanic cu apelativul prietenesc "Yo Blair!" și i-a mulțumit pentru un pulover pe care tocmai îl primise din partea șefului executivului britanic. Apoi, fără să-și dea seama că este auzit și de alții, liderul de la Washington a început să discute despre situația din Orientul Mijlociu, propunând o soluție "nu foarte diplomatică" la tensiunile dintre Siria și Israel. "Ceea ce ar trebui să facă este să convingă Siria să-i determine pe cei din Hezbollah să înceteze cu rahatul asta și totul se termină", i-a spus el lui Blair. Se pare că sfatul său nu a fost ascultat pentru că "rahatul" din Orientul Mijlociu continuă încă.

5. Bush despre un reporter

Cel de-al 43-lea președinte al SUA, George W. Bush a fost autorul mai multor gafe, existând chiar cărți referitoare la celebrele sale "bushisme". În cadrul unei întruniri electorale desfășurate în statul Illinois, în septembrie 2000, el a fost surprins de camere de filmat în timp ce vorbea despre reporterul Adam Clymer de la ''New York Times'', pe care l-a caracterizat succint drept "un mare dobitoc". Dick Cheney, care candida alături de el, pentru funcția de vicepreședinte al SUA, nu a făcut notă discordantă și a întărit spusele lui Bush replicând: "Oh da, foarte mare!". 
Ulterior, Bush a declarat că-i pare rău că aceste comentarii, care au fost făcute în șoaptă, între colegi, au fost auzite de toată lumea. "Regret faptul că niște comentarii private au ajuns să fie expuse public. Regret faptul că oamenii au auzit aceste comentarii", a declarat el, omițând însă să-și exprime regretul pentru că a emis acele aprecieri.

6. Prințul Charles în legătură cu un corespondent de presă

Desigur că Bush nu este singurul potentat al vremurilor noastre care și-a exprimat frustrarea legată de presă într-un moment de tip "camera ascunsă". Prințul Charles al Marii Britanii s-a pus rău cu presa din țara sa în 2005, după ce a fost surprins mormăind despre un reporter în timpul unei discuții cu fii săi, prinții William și Harry, în timpul unei ședințe foto organizate cu ocazia unei vacanțe la schi în Elveția.

"Doamne ce oameni nenorociți. Nu pot să-l sufăr pe omul asta. Este îngrozitor... chiar este", a spus fiul Reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, după o întrebare incomodă ce i-a fost pusă de Nicholas Witchell, veteran corespondent al BBC pe lângă Casa Regală. Inutil de comentat că acest "incident" nu l-a ajutat prea mult pe prinț să-și repare relația, și așa destul de rece, cu presa.

7. Joe Biden către Obama

Vicepreședintele american Joe Biden are propria sa ''colecție'' când vine vorba despre gafe. Una dintre cele mai datează din martie 2010, când l-a felicitat într-o manieră mai puțin "stilată" pe Barack Obama pentru semnarea unei legi controversate privind serviciile medicale. După ce l-a prezentat pe Barack Obama în fața presei, Biden s-a întors, l-a îmbrățișat pe președintele american și a fost auzit în timp ce-i șoptea: "This is a big fucking deal" (''Este o treabă a dracului de bună'').

8. John Major despre colegi și despre... sine

În 1993, după ce colegii săi conservatori au provocat o mică "rebeliune" în parlament pe marginea planurilor de a extinde legăturile Marii Britanii cu Europa, ex-premierul britanic John Major — care de obicei rămânea calm, calculat, fără să se lase purtat de val — a fost auzit referindu-se la parlamentarii eurosceptici cu apelativul "bastarzi" și amenințând, nici mai mult și nici mai puțin, decât că-i va "crucifica".

Tot el, în timp ce vorbea cu un reporter după un interviu, pe când credea că reportofonul era deja oprit, a recunoscut cu franchețe că nu înțelege de ce mai este votat de oameni. "Cum este posibil ca un neisprăvit ca mine să continue să câștige totul?", se întreba el, cu franchețe.

9. Jacques Chirac vs bucătăria britanică

Fostul președinte francez Jacques Chirac a fost surprins de camerele de luat vederi, în 2005, criticând o națiune întreagă. El susținea candidatura Parisului pentru a deveni gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 și a adus în discuție avantajul pe care, probabil, îl considera hotărâtor de partea Parisului în cursa împotriva orașului rival, Londra: gastronomia.

"Singurul lucru pe care l-au făcut vreodată pentru agricultura europeană este boala vacii nebune", le-a spus Chirac, despre englezi, interlocutorilor săi, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder. "Nu poți să ai încredere în niște oameni cu o bucătărie atât de proastă", a adăugat el. Predictibil, aceste comentarii au iscat furtună în presa tabloidă britanică, însă, până la urmă, tot englezii au râs mai bine pentru că, în final, Londra a obținut dreptul de a organiza JO 2012 în detrimentul Orașului Luminilor.

10. Ronald Reagan vs. Rusia

O glumă nevinovată aruncată cam neglijent de fostul președinte american Ronald Reagan, în perioada Războiului Rece, a fost cât pe ce să aibă niște implicații extrem de serioase. În timp ce participa la o verificare a sunetului, cu puțin timp înainte de alocuțiunea sa radiofonică săptămânală cu privire la starea națiunii, în august 1984, Reagan îi anunța impasibil pe ascultători: "Dragii mei americani, cu bucurie vă spun că am semnat azi o lege prin care Rusia este scoasă definitiv în afara legii. Începem bombardamentele peste 5 minute".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri