Comandantul forțelor NATO în Europa: Rusia are o forţă puternică la graniţa Ucrainei

Data publicării:
Lt Gen Philip M. Breedlove crop

Aflat într-o vizită în România la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, comandantul forţelor aliate din Europa, generalul american Philip Breedlove, spune că forţa plasată de Rusia la graniţa cu Ucraina este destul de mare, este bine echipată şi este pregătită. Este o forţă militară care poate invada estul Ucrainei, spune generalul.

„Forţele din estul Ucrainei sunt în realitate militare şi bine organizate. Să nu facem greşeli în această privinţă. Şi nu cred că aceasta este o situaţie pe care să o tolerăm”, a spus Generalul Philip Breedlove pentru Mediafax.

Generalul Philip Greedlove a subliniat din nou angajamentul NATO pentru respectarea articolului 5 din Tratatul Alianţei, care prevede apărarea colectivă a membrilor. Întrebat despre demersul aşa-zişilor lideri de la Tiraspol privind independenţa Transnistriei, generalul american a apreciat că situaţia poate deveni dificilă.

„Transnistria a făcut această cerere şi Duma rusă a proclamat faptul că trupele ruse trebuie să aibă grijă de cetăţenii de etnie rusă şi acest lucru clar complică lucrurile”, a declarat generalul.

În acelaşi timp, Philip Breedlove a salutat contribuţia României la misiunile NATO.

„Deveselu este o poveste de succes. În prezent suntem în grafic şi ne încadrăm în buget. Merită să sărbătorim asta, pentru că nu se întâmplă prea des. Cred că Deveselu va avansa exact cum trebuie”, a spus Philip Breedlove.

Cât despre situaţia în care Rusia va anexa şi alte regiuni ale Ucrainei, generalul a precizat că NATO va analiza cazul la nivel politic, în Consiliul Nord-Atlantic, pentru a hotărî o cale de răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri