Comandantul trupelor SUA în Europa cere crearea unui „Spaţiu Schengen” militar, în faţa ameninţării ruse

Data publicării:
nato

Foto: Gulliver/GettyImages

El a atras atenţia că este „îngrijorător” faptul că Rusia a putut desfăşura 20.000 de militari şi o cantitate importantă de echipamente la graniţa unei ţări membre NATO. „Ruşii au ceea ce noi numim libertate de mişcare pe liniile interne. Se pot mişca oriunde în interiorul Rusiei cât vor de repede”, a explicat generalul.

Şi Alianţa trebuie să aibă aceeaşi viteză, consideră oficialul. „Cu o notificare cu trei zile înainte, ar trebui să putem fi capabili să facem acest lucru”, a adăugat el.

„Cel mai îngrijorat sunt de libertatea de mişcare. Personal, sunt surprins de fiecare dată de exerciţiile neplanificate pe care le desfăşoară ei (ruşii - n.r.). Deci înţelegeţi de ce mă sperie acest lucru”, a explicat generalul.

În aceste condiţii, generalul Hodges consideră că NATO ar trebui să creeze un „spaţiu Schengen militar”, care să îi ofere Alianţei libertate de mişcare.

„Consider (Rusia – n.r.) singura ameninţare potenţială care ar putea distruge Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau orice altă ţară. Din cauza forţei sale nucleare. Şi discută mult despre armele nucleare”, a atras atenţia oficialul.

Din 2007, Rusia şi-a antrenat forţele să desfăşoare orice fel de operaţiune la graniţe, iar o criză viitoare va implica, probabil, un război „hibrid”, inclusiv atacuri informatice, a adăugat liderul militar.

Generalul Hodges a avertizat şi că NATO nu dispune de suficiente aeronave de luptă şi de sisteme de apărare în faţa rachetelor cu rază scurtă de acţiune în Europa de Est. El a subliniat, însă, că forţa de disuasiune a NATO este consolidată de faptul că SUA au alocat 3,4 miliarde de dolari pentru trimiterea de echipamente în Europa.

Peste 31.000 de militari din 24 de ţări au luat parte la 16 exerciţii organizate de NATO în Polonia, în perioada 7 – 17 iunie. A doua zi după încheierea lor, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat NATO în legătură cu acţiunile provocatoare şi a cerut ca exerciţiile să fie înlocuite cu un dialog extins pentru cooperarea cu Rusia.

Fostele state comuniste care au aderat între timp la NATO, inclusiv România, au fost alarmate de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014. Operaţiunea a dus la răcirea relaţiilor dintre Alianţă şi Moscova, aflate la cel mai tensionat nivel de la finalul Războiului Rece, în 1991.

Strategia NATO faţă de Rusia se va afla pe agenda summitului NATO de la Varşovia, de luna viitoare.

NATO îşi consolidează prezenţa în apropiere de graniţele Rusiei. Alianţa urmează să desfăşoare un batalion suplimentar în Polonia şi alte trei în ţările baltice, atingând un total de 4.000 de militari. Desfăşurarea se va face prin rotaţie, însă Polonia vrea înfiinţarea de baze NATO permanente în regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri