Comisia Europeană dă 700 de milioane de euro pentru criza refugiatilor

Data publicării:
refugiati grecia GettyImages-511704126-1

Foto: Gulliver/Getty Images

Actualizare ora 14:24. Potrivit anunţului făcut în urmă cu puţin timp la Bruxelles, 300 de milioane de euro vor fi eliberate de urgenţă anul acesta. Totul, în condiţiile în care situaţia este tot mai tensionată la graniţa greco-macedoneană, unde 8.500 de oameni aşteaptă redeschiderea frontierei. Sunt de şapte ori mai mulţi decât capacitatea taberei din Idomeni, iar alte câteva mii de transfugi sunt pe drum.  

Autorităţile franceze au continuat demolarea parţială a Junglei de la Calais, dar nu fără incidente. Cinci adăposturi pentru refugiaţi au fost mistuite de flăcări ieri, fără însă ca vreo persoană să fie rănită. Cauza incendiilor nu a fost încă stabilită.

Între timp, situaţia din Grecia devine tot mai disperată cu fiecare oră care trece. 23.000 de refugiaţi se află pe teritoriul ţării, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul lor să crească de cinci ori în următoarele săptămâni.

„Grecia a prezentat Comisiei Europene un plan de urgenţă, cerând 480 de milioane de euro, asistenţă tehnică, echipamente şi personal”, spune Olga Gerovassili, purtătoare de cuvânt a Guvernului elen

Iar premierul Alexis Tsipras a anunţat că are de gând să blocheze acordurile UE, dacă celelalte ţări membre nu-şi onorează promisiunile de a împărţi povara refugiaţilor. Între timp, 8.500 de oameni s-au strâns la graniţa cu Macedonia. Teoretic, ţările balcanice primesc câte 580 de refugiaţi pe zi, însă în realitate Macedonia a primit ieri doar 210 sirieni.

„Poliţia macedoneană nu a închis graniţa, permitem trecerea unui număr de migranţi comunicat de colegii noştri sârbi”, spune Goranche Savovski, directorul Poliţiei macedonene

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a avertizat că situaţia din Grecia trebuie remediată rapid, dacă Europa nu vrea să se confrunte cu un haos ca acela de vara trecută.

„Fie organizăm o relocare masivă ordonată, fie vom asista la o repetare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut, cu fragmentarea rutelor din Balcanii de Vest, posibil prin Bulgaria, direct din Grecia în Italia sau în Albania”, declara Vincent Cochetel, coordonator UNHCR.

Între timp, Turcia pare că nu mişcă un deget ca să limiteze fluxul de imigranţi spre Grecia. Surse diplomatice citate de AFP spun că Ankara nu permite accesul vaselor NATO în Marea Egee, pentru a combate traficul cu imigranţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri