Conferința de la München | Noi acuzații la adresa Rusiei

Data publicării:
medvedev la munchen - msc mueller

Secretarul general al NATO a acuzat Moscova că destabilizează securitatea europeană şi îşi intimidează vecinii cu arsenalul său nuclear. La rândul lui, premierul francez a cerut Moscovei să înceteze bombardamentul asupra populaţiei civile din Siria. În replică, premierul rus Dmitri Medvedev a acuzat NATO de atitudine neprietenoasă şi a declarat că Rusia nu face altceva în Siria decât să îşi apere interesele. Totul, la nici două zile după ce Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord privind încetarea focului în Siria. Luptele continuă, însă, mai aprige ca oricând.

„Am văzut o Rusie mai asertivă, o Rusie care destabilizează ordinea de securitate a Europei. NATO nu caută o confruntare şi nu vrem un nou Război Rece”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Iar acestea nu au fost singurele acuzaţii pe care le-a lansat la adresa Moscovei.

„Retorica, postura şi exerciţiile forţelor nucleare ale Rusiei au ca scop intimidarea vecinilor săi. Sistemul de apărare balistică al NATO nu este conceput, nici îndreptat împotriva Rusiei”, a spus Stoltenberg.

În plus, premierul Franţei a cerut Rusiei să înceteze bombardamentul asupra civililor sirieni.

Franţa respectă Rusia şi interesele ei. Preşedinţii noştri discută în mod regulat unul cu celălalt. Dar, pentru a găsi calea păcii, a dialogului, bombardarea populaţiei civile (din Siria, n.r.) trebuie să înceteze!”, a spus Manuel Valls.

Mai mult, Manuel Valls a avertizat Uniunea Europeană că, dacă nu va găsi urgent o soluţie a problemei de securitate pe care o ridică valul de refugiaţi provocat de războiul din Siria, Uniunea însăşi s-ar putea dizolva.

Proiectul european poate da înapoi şi poate chiar să dispară, dacă nu avem grijă de el. Avem în mod imperativ nevoie de mai multă Europă pentru a face faţă provocărilor. Iar dacă Europa nu-şi va demonstra capacitatea de a răspunde la provocarea momentului - nu numai cea economică, ci şi cea de securitate, atunci proiectul european va lua sfârşit, pentru că ţările membre nu îl vor mai dori”, a subliniat premierul Franței.

Afirmaţiile vin la două zile după ce Statele Unite şi Rusia au căzut de acord asupra încetării focului în Siria. Cu toate acestea, situaţia pe teren pare a fi cu totul alta. Cum acordul intră în vigoare abia peste o săptămână, Moscova profită de timpul rămas şi continuă bombardamentele asupra fiefurilor rebele. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu atacuri ale aviaţiei ruse, desfăşurate la câteva ore de la anunţarea acordului pentru încetarea ostilităţilor.

În plus, preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că este hotărât să recucerească întreaga ţară, oricât ar dura, aşa că incertitudinea planează asupra armistiţiului anunţat. La rândul lor, şi liderii rebelilor s-au arătat sceptici că acordul va fi pus în aplicare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri