Conflictul din Siria | Luptele ar trebui să se oprească sâmbătă

Data publicării:
alep siria getty-1

Înțelegerea exclude, însă, operaţiunile care vizează grupările teroriste Stat Islamic și ramura siriană a Al Qaida, Frontul al-Nusra.

Acordul ruso-american vine în urma unei înţelegeri semnate, la Munchen, în urmă cu o săptămână. Atunci, Statele Unite şi Rusia s-au angajat să elaboreze împreună un plan prin care acordul de încetare a focului să fie implementat.

Casa Albă precizat că președintele Barack Obama l-a sunat pe omologul său Vladimir Putin la solicitarea liderului rus pentru a discuta despre înceterea ostilităților din Siria.

După ce au vorbit la telefon, acordul a fost publicat. Părțile și grupările siriene trebuie să confirme că vor lua parte la acest armistițiu până pe 26 februarie.

Rusia și SUA vor colabora pentru a „delimita teritoriile unde anumite grupări au confirmat că se vor alătura armistițiului”.

De asemenea, acordul stipulează și înființarea unei linii de urgență pentru a monitoriza dacă acordul este încălcat.

Războiul civil din Siria durează de aproape cinci ani. Peste 250.000 de oameni au murit, peste patru milioane s-au refugiat în alte state şi aproape șapte milioane au fugit din casele lor către zone mai sigure.

Citiți și: 

Siria. Aproape 130 de morți în atentate comise la Damasc și Homs

Dublu atentat cu maşină capcană în Siria: cel puţin 46 de oameni au fost ucişi


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri