Continuă tensiunile în Armenia. Noi incidente la Erevan

Data publicării:
politie armenia

Autoritățile spun că sunt 18 răniți - 15 polițiști și trei manifestanți, susține un jurnalist armean.

Desfășurați în imediata apropiere a clădirii unde s-a refugiat grupul de atacatori - care țin ostatice patru persoane - membrii forțelor de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare. Polițiștii au fost atacați de mulțimea care cerea autorităților să rezolve în mod pașnic luarea de ostatici, relatează Agerpres, care citează un corespondent AFP.

Duminică dimineață, un grup de bărbați înarmați – susținători ai unui opozant aflat în închisoare, Jirair Sefilian - au luat cu asalt o clădire a poliției la Erevan, omorând un polițist și luând mai mulți ostatici. Ei cer demisia președintelui Serj Sarkisian.

Luni, peste 1.500 de persoane au ieșit în stradă în capitala armeană pentru a cere autorităților să rezolve pașnic această criză.

Jirair Sefilian a fost arestat în iunie pentru posesie de arme și a fost acuzat că a vrut să ocupe clădiri guvernamentale și centre de telecomunicații. Un critic vehement al guvernului, el a mai fost arestat în 2006 și închis timp de 18 luni, după ce a chemat la „răsturnarea guvernului prin violență”. A fost, de asemenea, arestat pentru scurt timp pentru tentativă de lovitură de stat în 2015 și apoi eliberat.

Fost militar, Serj Sarkisian a fost ales în 2008 președinte al Armeniei, o țară caucaziană de 2,9 milioane de locuitori, iar alegerea sa, contestată de opoziție, a provocat revolte soldate cu 10 morți.

Armenia se învecinează la vest cu Turcia și la nord cu Georgia și are, în est, un conflict teritorial cu Azerbaidjanul legat de enclava Nagorno-Karabah.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri