Controverse în Franța, după ce un copil de 8 ani a fost audiat ca suspect jihadist

Data publicării:
teanc charlie-2

Elevul a atras atenţia cadrelor didactice în momentul în care nu a vrut să ţină un moment de reculegere la o zi după masacrul de la Charlie Hebdo, din 7 ianuarie. A avut şi o explicaţie pentru gestul său - solidaritatea cu cei doi fraţi jihadiști care au atacat sediul revistei franceze. Cuvintele copilului i-au şocat pe profesori care au decis să anunţe poliţia.

Fabienne Lewandoski, purtător de cuvânt al Poliţiei: Directorul şcolii s-a îngrijorat când acest copil de opt ani a spus în clasă următoarele lucruri: francezii trebuie ucişi, eu sunt de partea teroriştilor, musulmanii au făcut bine, jurnaliştii şi-au meritat soarta.

Oamenii legii l-au invitat pe copil şi pe tatăl acestuia la audieri. Elevul a fost interogat timp de 30 de minute. După ce i s-a cerut să definească termeni precum islam, jihad şi terorism, comisarii şi-au dat seama că acest copil nu înţelege sensul real al cuvintelor pe care le-a rostit şi gravitatea afirmaţiilor făcute. Nici audierea tatălui său nu i-a ajutat pe poliţişti să afle de unde a învăţat elevul astfel de expresii.

Fabienne Lewandoski, purtător de cuvânt al Poliţiei: Tatăl, care a fost şi el prezent la audieri ca reprezentant legal, şi-a exprimat regretul pentru afirmaţiile fiului său.

Cazul a nemulţumit o parte a societăţii franceze.

Me Sefen Guez Guez, avocat: Locul unui copil de opt ani nu este la secţia de poliţie. Acest caz arată, dacă vreţi, nivelul de crispare în care ne ducem viaţa azi, nivelul de isterie colectivă care a făcut ca un copil de opt ani să fie audiat de poliţie. Este o situaţie halucinantă.

Iar acest caz nu este singular. Imediat după atentatele de pe 7 ianuarie de la sediul Charlie Hebdo, în şcolile din Franţa, au avut loc 200 de incidente legate de momentele de reculegere - elevi care nu au vrut să păstreze tăcerea în memoria victimelor şi elevi care au contestat astfel de manifestări. Dintre acestea, 40 de cazuri au fost reclamate la poliţie.

Incidentul de la Nisa, cu băiatul suspectat de jihadism la 8 ani, a fost comentat și de Emil Hurezeanu, în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24. Iată ce spune analistul:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri