Coreea de Nord a făcut un nou test balistic. Racheta s-a înălțat 560 de km și a căzut în Marea Japoniei

Data actualizării: Data publicării:
test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (4)
Foto: KCNA

Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică cu rază medie de acțiune”, a anunțat duminică un responsabil american, informează Agerpres. Precizările vin după ce, inițial, Coreea de Sud anunțase că Phenianul a lansat duminică un „proiectil neidentificat”. Noua provocare la adresa comunității internaționale vine la o săptămână după un tir nord-coreean cu un tip nou de rachetă sol-sol. 

test racheta
Foto: KCNA

ACTUALIZARE 16:00  Un oficial militar sud-coreean a anunţat duminică după-amiază că racheta lansată de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maximă de 560 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în apropiere de zona economică exclusivă a Japoniei, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Mai mult, racheta lansată se aseamănă cu modelul Pukguksong-2, adică o versiune actualizată şi cu rază de acţiune extinsă a rachetelor balistice lansate de pe submarinele regimului de la Phenian.

Ministerul de Externe de la Seul a condamnat ultimul tir balistic, susţinând că o asemenea acţiune ”nesăbuită şi iresponsabilă” distruge speranţele noii administraţii de a aduce pace în peninsula Coreeană.

Preşedintele Monn Jae-in a preluat puterea pe 10 mai, promiţând o abordare mai moderată în relaţie cu regimul lui Kim Jong-un.

Jurnaliştii Yonhap au relatat că experţii sud-coreeni nu cred că este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală.

ACTUALIZARE 13:20  Japonia a protestat ferm față de lansarea duminică de către Coreea de Nord a unei rachete balistice, a declarat secretarul șef al cabinetului premierului nipon, Yoshihide Suga, precizând că Tokio nu poate tolera actele repetate de provocare ale Phenianului, menționează Reuters.

El a menționat că racheta a fost lansată în jurul orei 07:59 GMT de pe coasta de vest a Coreei de Nord spre Marea Japonia și este posibil să fi căzut în afara zonei economice exclusive a Japonie, fără a provoca daune navelor și avioanelor din zonă.


„Coreea de Nord a lansat după-amiază un proiectil neidentificat dintr-o locație situată în apropiere de Pukchang”, a anunțat inițial, într-un comunicat, Statul Major Interarme sud-coreean.

Reprezentanţii Statului Major de la Seul au anunţat doar localitatea de unde s-a lansat proiectul, fără să dea mai multe informaţii despre direcţia de zbor sau altitudinea sa.

Ultimul tir cu rachetă balistică al regimului nord-coreean a avut loc în urmă cu exact o săptămână, atunci când racheta a reuşit să parcurgă până la 700 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Tensiunile sunt puternice în prezent în jurul peninsulei coreene, în contextul unei retorici tot mai ferme a mai multor părţi în acest dosar, dar mai ales din partea Statelor Unite şi a regimului lui Kim Jong-un.

Washingtonul a sugerat că toate opţiunile sunt pe masă în acest dosar, inclusiv opţiunea militară.

Preşedintele Donald Trump a părut însă să-şi îmblânzească tonul recent, declarând că ar fi „onorat” să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, reamintește News.ro.

Citiți și:  SUA: Coreea de Nord deține tehnologia reintrării controlate a rachetelor în atmosferă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri