Coreea de Nord s-ar putea să deţină mai mult plutoniu decât se estima

Data actualizării: Data publicării:
kim jong un
Liderul nord coreean, Kim Jong Un. Foto: KCNA

Noi imagini cu principala instalaţie nucleară din Coreea de Nord arată că Phenianul pare să fi produs, în programul său de înarmare, mai mult plutoniu decât se estima, potrivit site-ului "38 North", relatează AFP, în contextul în care ambiţiile nucleare ale regimului stalinist alimentează tensiuni în regiune, scrie News.ro.

Acest website, considerat foarte informat în privinţa Coreei de Nord şi care aparţine Universităţii Johns Hopkins de la Washington, a anunţat vineri că imagini termice ale centrului nuclear de la Yongbyon sugerează că Phenianul a retratat bare de combustibil de cel puţin două ori, din septembrie 2016 şi până în iulie.

„Se pare că au avut loc cel puţin două campanii nedeclarate de retratare în vederea producerii unei cantităţi nedeterminate de plutoniu, care ar putea creşte şi mai mult rezervele nucleare ale Coreei de Nord”, potrivit 38 North.

Coreea de Nord a dezactivat reactorul de la Yongbyon în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare oferit în schimbul unui ajutor umanitar. Însă Phanianul a început lucrări de renovare la instalaţie după al treilea test nuclear, în 2013.

O creştere a activităţi termice a fost relevată, de asemenea, în uzina de îmbogăţire a uraniului din această instalaţie, însă fără să fie posibil să se determine cauza.

Cercetătorii apreciază totodată că instalaţia nu ar produce tritiu, un izotop greu radioactiv al hidrogenului, una dintre componentele-cheie în fabricarea unor bombe termonucleare.

De la instalarea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011, Coreea de Nord şi-a accelerat în mod considerabil dezvoltarea programelor nuclear şi balistic, în pofida faptului că i-au fost interzise de către comunitatea internaţională.

Coreea de Nord a realizat cinci teste nucleare începând din 2006, dintre care două după ianuarie 2016, iar la începutul lui iulie a realizat o lansare istorică a unei rachete intercontinentale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri