Coreea de Nord instituie „ora Phenianului”

Data publicării:
adunarea nord-coreeana GettyImages-104517396 7082015

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

„Imperialiștii japonezi au comis crime de neiertat, luând Coreei inclusiv standardul ei de măsurare de timpului, după ce i-a călcat în picioare pământul cu o istorie și cultură vechi de 5.000 de ani și a continuat politica de distrugere a națiunii coreene”, a scris, vineri, agenția oficială de presă a țării, KNCA, citată de USA Today.

Japonia a stăpânit teritoriul coreean - pe atunci unificat - între 1910 și 1945 și a stabilit ora locală pentru întreaga peninsulă ca fiind cu nouă ore înainte de GMT. 

Data pentru instituirea noii ore locale a fost aleasă pentru a coincide cu împlinirea a 70 de ani de la eliberarea națiunii de sub dominația niponă, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ministerul Unificării de la Seul spune că diferența de fus orar ar putea genera disfuncționalități minore, în special la parcul industrial Kaesong, de la graniță, unde lucrează muncitori nord-coreeni, iar managerii sunt sud-coreeni. Pe de altă parte, este un element care complică eforturile de a apropia cele două țări.

Coreea de Nord nu este prima țară care își schimbă oră locală. În 2007, președintele Venezuelei, Hugo Chavez, a dat ordin ca ceasurile să fie date înapoi cu o jumătate de oră, pentru ca cetățenii să beneficieze mai bine de răsăritul soarelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri