Coreea de Nord, lovită de cea mai cruntă secetă din ultimul secol

Data publicării:
seceta coreea

În Coreea de Nord, peste o treime dintre culturile de orez sunt deja distruse. Potrivit agenției de știri a statului, în unele provincii seceta a veștejit chiar 80% din recoltă. Se estimează că o cincime din producția de orez și cartofi va dispărea.

Ambasadorul Danemarcei în cele două Corei a declarat, pentru Reuters, că a văzut cum recolta de primăvară din Coreea de Nord e foarte afectată de lipsa apei.

Agricultura generează o cincime din Produsul Intern Brut al Coreei de Nord, care ajunge la circa 40 de miliarde de dolari. Chiar și în timpuri normale, producția agricolă a țării nu poate hrăni întreaga populație. Când producția se prăbușește, este așteptată foametea în această țară în care PIB-ul per capita este de 1.800 de dolari, de zece ori mai mic decât în România, la paritatea puterii de cumpărare.

Vestea secetei se suprapune cu eliberarea a doi prizonieri sud-coreeni. Corespondenții BBC spun că Phenianul încearcă, de fapt, să obțină simpatia și ajutorul vecinilor. Dar tot guvernul e cel care a dus, de ani buni, o politică agresivă și amenințătoare. În tot acest timp, donatorii Coreei de Nord au rărit livrările de alimente și ajutoare.

În ultimii zece ani, ajutoarele trimise de Naţiunile Unite s-au prăbuşit. Acum sunt de 50 de milioane de dolari pe an, de șase ori mai mici decât în urmă cu un deceniu.

Coreea de Nord se află sub sancțiunile Occidentului și a decis să fie o economie aproape închisă, cu legături aproape exclusive cu China. În caz de criză alimentară, nu se pot hrăni din import şi nici nu pot fugi din calea dezastrului.

E un scenariu pe care nord-coreeni l-au mai trăit. O serie de secete și de inundaţii au provocat, în anii '90, o penurie alimentară de proporţii. A ţinut doi ani şi a curmat sute de mii de vieţi, oameni care au murit de foame.

A fost un preţ foarte mare, dar politica guvernului a fost forţată atunci să se schimbe. Statul a mai slăbit controlul asupra economiei, mecanismul public de distributie a alimentelor a început să fie scurtcircuitat, iar comerțul cu mâncare în piețele ilegale a fost tolerat.

Foametea a condus de multe ori în istorie la răsturnări de regim. În anii recenţi, seceta şi scumpirea abruptă a alimentelor a provocat primăvara arabă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri