Ministru sud-corean: Există un plan. Kim Jong-un poate fi asasinat

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un defends H-bomb test

Seulul are trupe de elită care aşteaptă ordinul de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, în cazul în care ţara se simte ameninţată de armele nucleare nord-coreene, a dezvăluit săptămâna aceasta ministrul sud-coreean al Apărării, relatează CNN.

Kim Jong-un defends H-bomb test
Foto: Agerpres

Întrebat miercuri în Parlament dacă există vreo unitate specială care să-l elimine pe Kim Jong-un, ministrul Han Min-koo a răspuns da, avem un asemenea plan.

„Coreea de Sud are o idee generală şi intenţionează să folosească rachete de mare precizie pentru a ţinti instalaţii inamice în regiuni importante şi în vederea eliminării conducerii inamice”, a spus el.

În pofida unor suspiciuni mai vechi cu privire la existenţa unui asemenea plan, răspunsul direct al ministrului a provocat o oarecare surpriză, scrie News.ro.

„Un preşedinte ar vrea să aibă această opţiune, afirmă Daniel Pinkston de la Troy University. „Să nu i se prezinte (această opţiune) preşedintelui, să nu se efectueze antrenamente în acest sens sau să nu existe o asemenea capacitate ar fi o greşeală”, a apreciat el.

Coreea de Sud şi-a intensificat retorica împotriva conducerii nord-coreene după ce Phenianul a anunţat pe 9 septembrie că a efectuat cu succes al cincilea test nuclear.

Coreea de Nord a testat săptămâna aceasta un nou tip motor puternic de rachetă care ar putea să fie instalat pe o rachetă balistică intercontinentală.

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că se pregăteşte pentru cel mai prost scenariu posibil şi a dat asigurări că Phenianul este pregătit deja să efectueze al şaselea test nuclear.

Şeful pentru planificare strategică din cadrul Statului Major Comun Leem Ho Young a prezentat, la începutul acestei luni, un plan - Pedeapsă şi răzbunare masivă (KMPR), la doar câteva ore după ce nord-coreenii au revendicat testarea cu succes a unei ogive nucleare.

Acest plan prevede atacuri chirurgicale cu rachete, unităţi speciale de luptă şi o capacitate de a viza conducerea nord-coreeană în cazul în care Coreea de Sud se simte ameninţată de un eventual atac nuclear.

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite că împing peninsula în pragul războiului, după ce două bombardiere americane de tip B-1B au zburat în apropiere de zona demilitarizată (DMZ) care desparte cele două ţări surori şi inamice.

O sursă militară americană a declarat pentru CNN că este vorba despre cea mai apropiată survolare de Coreea de Nord pe care a efectuat-o vreodată acest tip de bombardier.

Phenianul a denunţat un „scenariu agresiv în vederea unui atac nuclear preventiv asupra Republicii Populare Democratice Coreea”, potrivit agenţiei de presă KCNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri