CORESPONDENȚĂ DE LA SALONIC. Grecii așteaptă deznodământul

Data publicării:
balan in grecia oameni la terasa

Grecii trăiesc zile neobișnuite, chiar și din punct de vedere meteorologic. În plin sezon turistic – turismul fiind cel care ar urma să salveze țara, dacă finanțatorii internaționali nu o mai fac - plouă și e destul frig la Salonic, transmite trimisul special al Digi24, Cătălin Bălan.

Băncile au obloanele trase, funcționează doar bancomatele de la care grecii pot scoate doar 60 de euro dintr-un cont pe zi. Oamenii deja s-au obișnuit cu atmosfera – așteaptă să-și retragă banii de la bancomant, apoi se duc la cafeneaua de la colțul străzii. Consideră, totuși, că sunt văzuți în mod greșit ca fiind leneși, pentru că de fapt muncesc foarte mult, chiar dacă au mai multe ore libere în timpul unei zile.

Grecii spun că nu vor să iasă din zona euro, pentru că sunt conștienți că acest eveniment i-ar dezavantaja enorm. Sunt conștienți că salvarea vine din această direcție.

Autoritățile din Grecia chiar au amenințat că ar putea să reclame autoritățile Uniunii Europene la Curtea Europeană de Justiție, pentru că, spun ei, în niciunul dintre tratatele europene nu se prevede ieșirea unei țări din zona euro atunci când vor celelalte state.

Negocierile pentru salvarea Greciei se duc până în al doisprezecelea ceas. La miezul nopţii, acordul cu Troica expiră, iar guvernul elen vine cu un plan de urgenţă: vrea un al treilea împrumut, pe următorii doi ani şi restructurarea datoriei. Grecii vor acum bani doar de la Uniunea Europeană, nu şi de la FMI.

Între timp, în arhipelag grecii aşteaptă cu sufletul la gură deznodământul negocierilor.

- Puteţi estima în drahme cât ar putea costa această portocală?

- Un kilogram este 50 de cenţi. În drahme ... ar fi 500 de drahme.

- E mult?

- E de zece ori mai mult în drahme.

Este un calcul la cald făcut de comercianţi. Analiştii se aşteaptă însă ca puterea de cumpărare a populaţiei să scadă cu 40% dacă Grecia va reveni la drahmă. Este preţul pe care grecii vor trebui să-l plătească pentru alegerile făcute în trecut.

În aceşti ani, au fost la putere o mulţime de partide care doar au furat bani şi nu au făcut ce trebuia. Aşa că primii vinovaţi suntem noi”, spune Stavros Bairamis, comerciant.

Iar elenii sunt conştienţi că respingerea măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali ar putea duce la ieşirea Greciei din zona euro.

„Va fi dificil, probabil că oamenii vor fi mai săraci decât acum, dar, sincer, cred că oamenii vor fi mai satisfăcuţi pentru că vor fi independenţi şi vor avea încredere”, spune Natalie Constantinidou.

Părerile sunt însă împărţite în privinţa viitorului ţării.

Dacă vom vota NU, cred că nu avem niciun viitor, pentru că facem parte din Europa. Dacă alegem DA, trebuie să luptăm pentru a ne recăpăta drepturile, locurile de muncă”, spune Athanasios Karoulis.

Până atunci, populaţia trebuie să se supună regulilor privind retragerile de numerar de la bancomate.

Băncile grecești au tras obloanele la propriu, iar oamenii nu au voie să retragă mai mult de 60 de euro pe zi de la bancomate.

Trebuie să ne descurcăm, nu putem face altceva”, spune un localnic.

În aşteptarea deznodământului, viaţa curge firesc pentru cei mai mulţi dintre greci. În timp ce conflictul dintre Alexis Tsipras și Angela Merkel este pe prima pagina a ziarelor, grecii stau linștiți la o cafea.

Problemele grecilor nu îi afectează însă pe turişti.

Am luat cash suplimentar la mine, dar am primit asigurări de pe plan local că nu sunt probleme la plățile cu cardul”, spune un turist român întâlnit de Cătălin Bălan la Salonic.

Potrivit agenţiilor de turism, peste 250.000 de români merg anual în vacanţă în Grecia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri