Corespondenţă Digi24. Imagini din tabăra de la Debrecen. Refugiat: "Nu ne dau nimic, niciun loc de dormit"

Data publicării:
efugiati gard sarma

În Ungaria au fost construite trei tabere: una la Debrecen, al doilea oraş ca mărime din Ungaria, alta în apropiere de Budapesta şi încă una în vestul ţării.

Papp Laszlo, primar Debrecen: „Capacitatea taberei de la Debrecen este în jur de 900 de persoane. Acum sunt în jur de 930 în tabără, dar la începutul verii au fost aproape 1.700-1.800 de persoane”.

În tabăra de la Debrecen, echipa Digi24 l-a găsit pe Mohammed Falaf, un tânăr de 31 de ani din Iraq. Are două fiice, de 5 si 6 ani, care au rămas în Turcia împreună cu mama lor.

Mohammed Falaf: „Nu suntem prea protejaţi de cei de aici pentru că arabii sau cei din alte ţări nu sunt importanţi pentru ţara asta. Aşteptăm aici, nu ne dau nimic, niciun loc de dormit. Am nevoie de un loc sigur pentru familia mea”.

În speranţa unui trai mai bun în Europa, Mohammed a plecat din Irak împreună cu prietenul său.

Mohammed Mohmood: „O explozie m-a rănit şi mi-a omorât tatăl. Am dureri de la o bucată de metal, rămasă în interior”.

Prin clipe grele trece şi familia Herminei, o copilă de 11 ani din Siria. În urmă cu trei luni au pornit în călătoria spre Europa. Fata este în Ungaria împreună cu tatăl ei şi cu un verişor. Copila a fost suprinsă într-o fotografie făcută de un jurnalist în momentul în care era bruscată de poliţiştii din Macedonia.

Mohammed Sahly: „Plângea pentru că poliţiştii o împingeau. Le-am spus că suntem cu copii şi nu le păsa”.

Tot la Debrecen a ajuns şi Zahid, un bărbat de 50 de ani din Kasmir. Povesteşte că a călătorit trei luni pe jos cu aceeaşi pereche de papuci, pe care o are şi acum. Bărbatul se plânge şi de poliţiştii din ţările pe unde a trecut.

Zahid Husein: „Prea mulţi poliţişti înarmaţi. În Grecia, Turcia şi Macedonia sunt poliţişti răi. Le-am dat bani. (Câţi bani le-aţi dat poliţiştilor?) Le-am dat 300 de euro în Macedonia, 200 de euro în Serbia, în Grecia 100 de euro şi în Turcia 375 de euro”.

Copleşite de numărul mare de migranţi, autorităţile din Ungaria vor să mai construiască încă două tabere de refugiaţi.

Papp Laszlo, primar Debrecen: „Asta a fost o sarcină prea grea pentru tabără şi pentru oraş, mai ales acea parte care are contact cu imigranţii care trăiec în zonă”.

Părerile localnicilor din Debrecen diferă de cele ale autorităţilor locale.

"Nu e pericol, nu ne simţim ameninţaţi. Vin în magazin, cumpără, dar nu s-au întâmplat atrocităţi”.

"Ştim că în Libia e război şi că viaţa nu e frumoasă acolo, dar copiii trebuie protejaţi”.

Totuşi, în urmă cu o lună, în Debrecen au avut loc mici incidente între localnici şi un grup de migranţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri