Corespondenţă Digi24. Localnicii, victime colaterale în faţa refugiaţilor. "Ne-au rupt pomii, s-au aşezat cu corturile, ne-au aşteptat cu bâte"

Data publicării:
imigranti-3

Fermierii îşi varsă năduful în faţa camerei de luat vederi şi se plâng că nu primesc ajutor din partea nimănui.

„Părerea mea este că, în toată încurcătura asta mare, nu cred că cineva o să-mi plătească pagubele”.

Nu dau vina pe oamenii care oricum au spinarea încovoiată de greutăţi. Dar munca lor dispare, călcată în picioare de imgranţii care se îndreaptă spre o viaţă mai bună.

Vin în grupuri de 50, 100, 150, 200 şi nu ştii ce să mai faci. Nu îndrăznesc fermierii să meargă în propriile livezi”.

„Refugiaţii ne-au făcut o pagubă imensă. Ne-au cules fructele înainte să se coacă. Ne-au rupt pomii, s-au aşezat acolo cu corturile, ne-au aşteptat cu bâte, e îngrozitor”.

O femeie a scris în maghiară pe faţada propriei case "Aici nu e hotel", exasperată de sutele de imigranţi care se instalează, fără să ceară nimănui voie, în bătătura ei.

„Aici se aşază, exact în faţa casei. Aici lasă tot gunoiul, aici îşi fac nevoile, pur şi simplu situaţia este de nesuportat”.

Bacskulin Istvan, primarul comunei Horgos, Serbia: „E imposibil să aduni zilnic gunoiul după mulţimea asta de oameni”.

De trecerea refugiaţilor profită, însă, patronii magazinelor săteşti. Şi-au aprovizionat rafturile cu pâine, au adus apă şi tot ce înseamnă mâncare fără carne de porc. Unii refugiaţi încă mai au bani cu care să îşi cumpere strictul necesar.

În Grecia, situaţia imigranţilor e un pic altfel. Mulţi dintre ei şi-au adunat toate economiile şi le folosesc aici pentru cele trebuincioase, pentru drum. Comercianţii profită de situaţie şi au mărit preţurile. De exemplu, un corn care săptămânile trecute costa 90 de eurocenţi, acum este 1 euro.

„Suc, biscuiţi şi ciocolată. Şi nişte sticle cu apă.

O zi de trai cât costă?

100 de euro”.

O noapte într-un hotel de pe marginea autostrăzii costă între 50 şi 100 de euro, iar oamenii stau chiar şi câte zece într-o cameră.

La hotelurile de pe autostrada care leagă Grecia de Macedonia opreau până acum, în principal, şoferii de camion. De când a început criza refugiaţilor, cei care închiriază cel mai des camere sunt imigranţii.

Imigranţii îşi cumpără din Grecia inclusiv adidaşi pentru lungul drum care îi aşteaptă în continuare, prin Macedonia, Serbia, Ungaria şi mai departe spre visul vest-european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri