Corespondențe Digi24 din Grecia, Serbia și Ungaria. Lungul drum al refugiaților spre vestul Europei

Data publicării:
refugiati pe calea ferata getty 25 august

Digi24 este singura televiziune din România care urmăreşte de la faţa locului fenomenul care zdruncină din temelii Europa, EXODUL.  

CITIŢI ŞI

Corespondenţă Digi24. Mii de refugiaţi aşteaptă să treacă din Grecia în Macedonia. Preţul libertăţii - 4.500 de euro

Corespondenţă Digi24. Exodul migranților prin Serbia

Corespondență Digi24. Gardul Ungariei, inutil. Peste 2.000 de imigranți au intrat în țara vecină

Valul migrator aduce cu el risc de epidemii



ACTUALIZARE 17.55. Siruri de imigranţi disperaţi sunt la graniţa dintre Grecia şi Macedonia şi speră să ajungă în vestul Europei. Bătrânul continent se confruntă cu cel mai mare val migrator din timpurile moderne și nu stie cum să îi facă față.

Macedonia a vrut să stea în calea refugiaților, dar, până la urmă, le-a pus la dispoziție trenuri să plece mai departe, Bulgaria a trimis vehicule blindate la graniţa cu Macedonia, dar oamenii s-au dus oricum prin Serbia și au ajuns deja în Ungaria.

Reporterii Digi24 transmit din punctele fierbinți. Adrian Cojocaru este în Grecia, la granița cu Macedonia. Pe acolo trec refugiații, traversează Serbia și ajung în Ungaria. Și chiar acolo este Dan Codre, la frontiera pe unde au intrat deja aproape 2.000 de oameni azi-noapte. Iar Balazs Barabas transmite, în direct, din Budapesta. 


Este încordare la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Mii de refugiaţi, printre care şi femei, copii foarte mici, au parcurs deja mii de kilometri. Aşteaptă acum şansa să poată pleca mai departe către centrul şi apoi spre vestul Europei. În lipsa ajutorului de la autorităţile locale, oamenii încearcă să se organizeze singuri pentru a evita haosul.

Mulţi oameni de aici nu înţeleg că trebuie să fim organizaţi, pur şi simplu se înghesuie fără să ţină cont de rând, de nimic”, spune un refugiat. Vine din Siria, unde studia în domeniul IT, și vrea să ajungă în Germania.

Refugiaţii trăiesc în condiţii mizere şi depind de mila oamenilor din satele aflate în apropierea zonei în care şi-au stabilit tabăra temporară. Situaţia pare cu atât mai gravă cu cât ONU estimează că 3.000 de imigranţi vor ajunge zilnic în Macedonia.

Aş vrea să le mulţumesc voluntarilor din localităţile învecinate, pentru că au venit în fiecare zi, au adus alimente, apă, haine. Şi noi, cei de la ONU, am venit cu astfel de ajutoare, hrană, apă, obiecte necesare pentru bebeluşi, dar şi adăpost, ceea ce este foarte important”, spune Giorgos Tsabropoulos, reprezentant al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU.

După ce vor reuşi să iasă din Macedonia, refugiaţii trebuie să traverseze Serbia pentru a ajunge în Ungaria. Obosiţi de drumul lung pe care l-au parcurs, unii dintre ei se opresc pentru a se odihni în Belgrad. Parcurile s-au umplut de corturi şi de oameni care dorm pe unde apucă.

Pentru a ajunge în vestul Europei, refugiaţii trebuie să treacă de graniţa Serbiei cu Ungaria, unde autorităţile de la Budapesta construiesc un gard tocmai pentru a-i împiedica să intre pe teritoriul său. Acesta ar trebui să fie gata lunea viitoare. De atunci, imigranţii vor fi nevoiţi să găsească rute ocolitoare.

„Suntem îngrijoraţi, pentru că am auzit o mulţime de zvonuri. Se spune că autorităţile din Ungaria lovesc oamenii şi le iau amprentele, ceea ce nu este bine pentru noi”, spune un refugiat.

În timp ce Europa este asaltată de zeci de mii de imigranţi, în Turcia alte câteva mii se pregătesc pentru călătoria vieţii lor în căutarea unui trai mai bun, departe de război, terorism şi sărăcie.

„Săracii oameni trebuie să treacă, pentru că oamenii sunt torturați în Siria. Dumnezeule! Nu ştiu ce să spun. Uitaţi-vă la acest bebeluş!”, spune un imigrant.

Oficialii europeni avertizează că imigranţii care au venit în Europa pentru a avea câştiguri mai bune, şi nu pentru a fugi de conflictele armate din ţările lor, vor fi trimişi acasă.  

Corespondență de la granița dintre Grecia și Macedonia, de la trimisul special al Digi24 Adrian Cojocaru:

În nordul Greciei, la 50 de kilometri de granița cu Macedonia, mii de refugiați s-au adunat la calea ferată. Acesta este culoarul de trecere pentru imigranții care au venit încă din urmă cu o săptpmână, în această zonă, în drumul lor spre vestul Europei.

Oamenii traversează frontiera în grupuri organizate, de 20-30 de persoane, conduși de soldații macedoneni. Principala lor țintă este prima localitate din Macedonia, de unde pot lua trenul spre Skopje sau spre Serbia.

Oamenii vin pe jos, pe câmpuri, spre calea ferată. Unii dintre ei au ajuns în cursul nopții și încă așteaptă să fie conduși spre frontieră. Refugiații ajung în Grecia prin portul Pireu, merg apoi până la Salonic, de unde se îndreaptă spre granița cu Macedonia. Un tânăr sirian povestea că a mers 40 de kilometri pe jos, până în apropierea frontierei, și că a avut nevoie de două săptămâni pentru a ajunge din Siria până la granița cu Macedonia.


Corespondență din Ungaria, de la reporterul Digi24 Dan Codre:

Aproximativ 2.000 de refugiaţi au reuşit noaptea trecută să pătrundă în Ungaria, potrivit poliţiei de la Budapesta.

În Ungaria, la gara din Szeged se adună refugiații care reușesc să ajungă în Ungaria, venind din Serbia, după ce imigranților li s-a dat voie să treacă în Macedonia și de acolo mai departe.

Gardul construit de autoritățile maghiare este aproape gata, dar aceasta nu-i împiedică pe oameni să treacă din Serbia în Ungaria. După ce trec frontiera, refugiații sunt preluați de poliția de frontieră ungară, care îi duce într-unul din centrele de înregistrare din apropiere de Szeged. Fiecare refugiat primește o hârtie cu care trebuie să se prezinte, în următoarele 48 de ore, la una dintre taberele de refugiați din țară.


Corespondență din Serbia, de la reporterul Digi24 Bogdan Marica:

Autoritățile din Serbia așteaptă ca astăzi aproximativ 3.000 de oameni să treacă din Macedonia în Serbia. Au înființat, într-o localitate din apropierea frontierei, o tabără de refugiați, unde autoritățile, alături de reprezentanți ai Crucii Roșii și ai Comisariatului ONU pentru Refugiați acordă îngrijiri medicale imigranților și le oferă mâncare refugiaților care își vor continua apoi drumul spre Vestul Europei, cu precădere spre Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri