Criză de alimente în Venezuela: „Dacă mâncăm de prânz, nu mâncăm la cină”

Data publicării:
Foamete Venezuela GettyImages-477252243

Timp de aproape două decenii, Venezuela a subvenţionat mâncarea pentru cei săraci din vânzările de petrol. Acum, guvernul nu-şi mai poate permite să facă acest lucru, pentru că bugetul său s-a prăbuşit o dată cu preţul petrolului. Iar inflaţia, de peste 121% anul trecut potrivit FMI, a făcut ca salariul minim pe economie din Venezuela să mai acopere doar 20 la sută din costul hranei pentru o familie cu cinci membri.

„Dacă mâncăm de prânz, nu mâncăm la cină. Dacă mâncăm la cină, nu mâncăm de prânz. Uneori ne culcăm flămânzi, cu un pahar de apă. Noi suportăm, dar copiii?”, spune o femeie.

Lipsa hranei începe să devină o problemă, se arată într-un studiu la care au luat parte 1.500 de familii.

12,1 la sută dintre venezueleni mănâncă două mese pe zi sau mai puţine. Aproximativ trei milioane de venezueleni sunt în această situaţie, adică nu mănâncă destul”, spune Marianella Herrera, nutriţionist.

Consumul de carne de pui, de exemplu, a scăzut cu 11 la sută, pentru că este prea scumpă sau pur şi simplu de negăsit în magazine.

„Oamenii nu mai mănâncă proteine, mănâncă făinoase. De asta, foarte mulţi sunt subnutriţi”, spune o localnică.

Un alt studiu arată că în februarie, din magazinele din Caracas lipseau 82 la sută din produsele de primă necesitate. Tot mai des, magazinele sunt sparte de hoţi, care fură mâncarea de pe rafturi.

Citiți și Săptămâna de lucru de două zile, adoptată în Venezuela

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri