Criză diplomatică între Olanda şi Turcia. Erdogan: „Urmaşi ai naziştilor”

Data actualizării: Data publicării:
ERDOGAN

Tensiuni între Olanda şi Turcia, după ce guvernul de la Haga a interzis astăzi avionului ministrului de Externe de la Ankara să aterizeze la Rottterdam. Acesta urma să participe la un miting de susţinere a controversatului referendum prin care preşedintele Recep Erdogan urmăreşte să obţină votul popular, pentru extinderea prerogativelor.Şeful statului turc i-a acuzat pe oficialii olandezi că sunt „urmaşi ai naziştilor”, iar în replică, premierul Olandei a spus că această afirmaţie întrece orice limite.

ACTUALIZARE duminică, ora 5:00 Ministrul turc al familiei a fost expulzat din Olanda. Autoritățile olandeze au trimis-o, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe Betul Sayan Kaya, ministrul turc pentru probleme sociale și familie, înapoi în Germania, a anunțat primarul orașului Rotterdam.

ACTUALIZARE 23.55Conflictul diplomatic între Turcia și Olanda se adâncește. Sâmbătă seara, ministrul turc pentru Familie a fost împiedicat de poliție să intre în consulatul țării sale din Rotterdam. Pe de altă parte, Ankara a transmis guvernului de la Haga că ambasadorul olandez nu mai este binevenit în Turcia.


 

„Ei nu ştiu nimic despre politică sau despre diplomaţia internaţională. Sunt foarte nervoşi, dar şi laşi. Sunt urmaşi ai naziştilor, sunt fascişti. Puteți să interziceți avionul ministrului nostru de Externe la infinit, dar să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia de acum înainte”, a spus Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

Un avertisment întârit de de ministrul turc de Externe.

Vor fi adoptate sancţiuni politice şi economice severe împotriva Olandei. Această decizie nu va fi lipsită de consecinţe. Dacă îmi anulaţi permisiunea de zbor, vor fi consecinţe grave. Olanda trebuie să abandoneze aceste politici greşite. S-au terminat zilele în care Turcia acceptă fiecare decizie pe care o iau olandezii”, a spus și Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul turc de Externe.

Premierul Olandei le-a spus jurnaliştilor că înţelege supărarea autorităţilor din Turcia, dar consideră că acestea au reacţionat exagerat. Mark Rutte a postat totuşi un mesaj împăciuitor, pe pagina sa de Facebook:

„Olanda regretă situaţia la care s-a ajuns şi îşi doreşte relaţii bune cu Turcia. Olanda şi Turcia au o relaţie de prietenie. Ne dorim să găsim o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi”, a scris Mark Rutte.

Între timp, la Istanbul, zeci de turci au protestat în faţa consulatului Olandei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri