Criza imigranților |Stare de tensiune în Europa

Data publicării:
Conditii refugiati insula Lesbos Gulliver GettyImages octombrie 2015 2

Belgia a spus să îi împingem înapoi pe mare. Belgienii ne-au spus să nu ţinem cont de lege, ne-au spus că nu le pasă dacă îi înecăm, vor să îi întoarcem din drum, a declarat la BBC Yiannis Mouzalas, ministrul grec pentru migraţie.

Moderator: Ca să înţelegem. Belgia v-a cerut să împingeţi oamenii înapoi pe mare ca soluţie la această problemă?

Ministru: Da.

Sugestiile belgienilor ar fi venit la ultima întâlnire a miniştrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene. Cel puţin aşa susţine Yiannis Mouzalas, ministrul grec pentru migraţie. Dezvăluirile oficialului elen vin după ce ţara sa a primit un ultimatum de la Comisia Europeană. Are trei luni la dispoziţie să îşi securizeze frontierele, altfel a fost ameninţată cu suspendarea temporară din Schengen.

Atena susţine însă că nu poate face faţă valului de imigranţi clandestini în condiţiile în care, zilnic, între 2.000 şi 3.000 de persoane încearcă să intre în ţară, venind dinspre Turcia. Pentru mulţi dintre ei, călătoria se dovedeşte a fi ultima. Un nou naufragiu a avut loc noaptea trecută în Marea Egee. Este a doua tragedie care are loc în largul coastelor Greciei, în ultimele 48 de ore.

Dezamăgiți de Europa

Între timp, în Germania, 50 de imigranţi veniţi din Irak au plecat de bunăvoie cu un avion spre ţara natală. Mulţi dintre ei au dat mii de euro la traficanţi ca să ajungă în Europa, unde situaţia nu a fost aşa cum se aşteptau.

Soţului meu i-a surâs ideea de a veni (în Germania, n.r). I-a văzut pe alţii şi a vrut să îi imite. Situaţia de acolo a fost mult mai rea decât acasă. Am stat trei luni acolo. Nu ne-au dat nimic. Mâncarea era puţină şi proastă. Ne ofereau o bucată de pâine cu brânză şi un castravete. Cum poate cineva supravieţui iernii reci cu asemenea mâncare? Copiii noştri plângeau de foame. Am cheltuit 11.000 de dolari şi ne-am întors acasă cu mâna goală. Regret că am mers (în Germania, n.r). Mi-aş fi dorit să nu fi făcut asta. Mai bine ne înecam în mare decât să ajungem acolo”, spune o femeie din Irak.

Pentru zeci de mii de imigranţi visul european se va spulbera. Suedia a anunţat că va expulza 80 de mii de persoane, ale căror cereri de azil au fost sau vor fi respinse. Decizia vine pe fondul unor violenţe care au implicat imigranţi. Cel mai grav s-a întâmplat la un centru de primire. Una dintre angajatele adăpostului a fost ucisă de un imigrant, la începutul acestei săptămâni.

Expulzări vor fi şi în Finlanda, potrivit secretarului general al Ministerului de Interne de la Helsinki.  Vor fi expulzaţi 20.000 dintre cei 32.000 de solicitanţi de azil care au ajuns anul trecut în Finlanda. Alţi 4.000 de imigranţi şi-au retras cererile de azil.

În Norvegia, în schimb, au avut loc mai multe manifestaţii pro-imigraţie, în condiţiile în care guvernul de la Oslo vrea să deporteze peste 5.400 de oameni care au venit din Rusia, pe aşa-numita rută nordică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri