CRIZA IMIGRANȚILOR. Ungaria a închis granița cu Croația

Data publicării:
Gard Roszke granita Serbia Ungaria GettyImagesseptembrie 2015

Ultimii refugiaţi care au putut să treacă graniţa dinspre Croaţia spre Ungaria au intrat în țară înainte de miezul nopții. Au fost câteva sute de imigranţi care s-au şi urcat în trenul spre Austria înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor impuse de Budapesta.

„Sunt atât de bucuros pentru că mă duc la mama mea în Danemarca”, spune un refugiat.

În ciuda criticilor, Budapesta spune că nu a făcut nimic ilegal.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Punctele de control la graniţă rămân. Sunt deschise, dar se fac controale. Tot procesul este legal. Asta am dorit. Şi chiar putem să facem. Aţi discutat situaţia cu premierul croat? Da. Şi cum a rămas? Nu ne-am înţeles.

Decizia Ungariei a provocat imediat reacţia guvernului croat.

Ranko Ostojic, ministrul croat de Interne: Întoarcem coridoarele spre Slovenia. Este important ca, atâta vreme cât Austria şi Germania primesc imigranţi, Slovenia să-i accepte pe oamenii care migrează în Croaţia şi care vor să ajungă în Schengen, mai ales în Germania.

La rândul ei, Slovenia spune că va primi imigranţi dacă aceştia nu se vor opri în ţară. Guvernul de la Ljubljana a decis să suplimenteze numărul de poliţişti la graniţa cu Croaţia.

În paralel, liderii Uniunii Europene spun că au ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru a opri fluxul de imigranţi şi a face faţă celor aproximativ 2,5 milioane de refugiaţi, câţi sunt acum pe teritoriul ţării. În schimbul opririi valului de imigranţi, Turcia ar putea beneficia de un ajutor de aproximativ trei miliarde de euro. În plus, liderii Uniunii au promis că vor accelera procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci şi vor relua discuţiile privind intrarea Turciei în Uniunea Europeană.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Vom implementa şi mai multe măsuri. Una dintre ele este posibilitatea introducerii unor zone de tranzit la graniţele naţionale. Cu toate acestea, măsura nu cred că va rezolva toate problemele.

Aproape 600.000 de refugiaţi au ajuns pe teritoriul Uniunii Europene numai în acesta an.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri