Criza refugiaților, discutată de grupul de la Vișegrad. Țările membre nu vor cote obligatorii

Data publicării:
grup visegrad premier gov pl


Polonia, prin vocea prim-ministrului, a anunţat că va accepta doar un număr simbolic de refugiaţi. Şeful Executivului de la Varşovia a punctat, într-un interviu acordat televiziunii publice, că ţara sa va accepta numai refugiaţi, nu şi imigranţi economici. Mai mult decât atât, cheltuielile pentru cei găzduiţi de Polonia vor fi acoperite de Uniunea Europeană, a dat asigurări demnitarul.

Câteva ore mai târziu a venit şi replica de la preşedintele Francois Hollande. Liderul statului francez a transmis un mesaj clar statelor care resping cotele obligatorii de imigranţi.

Această redistribuire trebuie să se facă în toate statele europene. Fără excepţie”, a spus Francois Hollande.

O poziţie similară a adoptat şi Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională. Ea le-a amintit statelor care resping aceste cote că atunci când au intrat în Uniunea Europeană, ţările din Vest au fost solidare şi le-au ajutat cu fonduri. Acum este rândul celor din Est să fie solidare.

Ca și într-o familie, nu putem fi la bine, când ne merge bine şi când avem nevoie de fonduri europene. Cred că unele state s-au grăbit în a se avânta să respingă aceste cote. E vorba de diplomaţie, de a se aşeza la masă statele membre şi de a găsi o soluţie comună. Toate ţările care au intrat în UE au folosit fonduri structurale, a fost un gest de solidaritate pentru a ajuta statele mai puţin dezvoltate să reducă disparităţile”, a spus Corina Creţu.

În acest timp, Statele Unite ale Americii au anunţat că sunt dispuse să primească până la 100.000 de refugiaţi sirieni până în 2017. Deocamdată, plafonul stabilit pentru 2015 rămâne la 70.000 de oameni şi va creşte la 85.000 anul viitor, a explicat secretarul de Stat, John Kerry.

„În următorul an fiscal am stabilit un plafon de 100.000. Anunţul acesta dovedeşte că America rămâne tărâmul celei de-a doua şanse şi o rază de speranţă. Vom contribui, desigur, şi financiar la efortul umanitar”, a spus oficialul american.

Declaraţia a venit după ce vicecancelarul Germaniei a cerut Statelor Unite să îşi asume partea de responsabilitate, în criza cu care se confruntă Europa. Potrivit datelor Eurostat, doar unul din cinci imigranţi care au ajuns în Uniunea Europeană, în perioada aprilie-iunie, este originar din Siria, restul vin din Irak, Afganistan, Pakistan şi din nordul Africii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri